Lachend sterven?

U doet de sterveling terugkeren tot stof en zegt: ‘Keer terug, mensenkind.’
(Psalm 90 : 3)
(…)
Ik zei: Op de helft van mijn dagen moet ik heengaan; in de ​poorten​ van het ​graf​ word ik beroofd van de rest van mijn jaren.
 (Jesaja 38 : 10)

Het gebed van Hizkia

De profeet voegt een gebed of lied van Hizkia aan de geschiedenis toe, waarvan ikzelf de inhoud – vanwege de diepte – niet kan peilen en ook niet kan verstaan. Zelfs al zou dit gebed met veel woorden verklaard worden, kan het alleen door hen verstaan worden, die zelf in zeer grote verzoekingen en bestrijdingen geweest zijn.

Dit gebed heeft twee delen. Eerst vertelt hij over de ontroeringen van zijn hart die hij ondervond toen hem de dood voor ogen stond. Er is op geen andere plaats in de Heilige Schrift zo’n uitvoerige beschrijving van de dood te vinden als in dit lied of gebed. Dan vervolgens dankt hij God voor de redding.

Wij zien in onze dagen velen die lachend sterven, en de dood minachten, zoals door de satan bezeten personen ook de dood niet vrezen. Dit was in vroeger tijden al het geval met de donatisten (1) en nu zien wij dat weer bij de wederdopers (2).

Hizkia echter – een man met een zéér groot geloof – is toen hij de dood zag in de grootste rouw en droefheid gevallen. Ook heeft Christus in de hof gebeden dat de drinkbeker die Hij drinken moest aan Hem voorbij zou gaan en Hij heeft van angst en vrees grote druppels bloed gezweet.

(…) Al onze dagen gaan heen door uw woede, wij beëindigen onze jaren in een zucht.
(…) Keer terug, HEERE, hoelang nog?

(Psalm 90 : 9 en 13)

 

Maarten Luther: Vorlesung über Jesaia, 1527/1529, vgl. WA 25,243,3-13

(1) Schismatieke groepen die in de vroege kerk op extreme wijze de zuiverheid van kerken, sacramenten en ambten voorstonden, zij vonden hun grootste bestrijder in de persoon van Augustinus.
(2) Een groep gelovigen, waaronder uiterst radicale doordrijvers, die in de tijd van de Reformatie de kinderdoop verwierpen en waarvan een deel voor veel politieke en kerkelijke onrust zorgde. Een van hun beruchtste leiders was Jan van Leiden, die te Munster het koninkrijk ‘Sion’ proclameerde.

Bron tekst: “Uit de diepten roep ik tot U – Dagboek over het gebed – Maarten Luther” samengesteld door Hugo van Woerden (Den Hertog, Uitgeverij)

Beluister eventueel ook deze verkondiging uitgaande van Psalm 90 van emeritus predikant/zendeling ds. A. Reitsema (Lienden), Barneveld, 31-12-2017:

Bron afbeelding:  Pinterest

Psalm 90 13 - Return O Lord - Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s