Ander zicht en gezicht…

HEER, niet trots is mijn ​hart, niet hoogmoedig mijn blik,
ik zoek niet wat te groot is voor mij en te hoog gegrepen.
(Psalm 131 : 1)

Waar de broeder een ander gezicht krijgt

Elke christen heeft zijn eigen kring van mensen, die om zijn voorbede hebben gevraagd of voor wie hij het om bepaalde redenen nodig vindt te bidden. Dat zullen in de eerste plaats diegenen zijn, met wie hij dagelijks moet samen leven. Een christelijke gemeenschap leeft uit de voorbeden van de leden voor elkaar, of zij gaat te gronde.

Een broeder voor wie ik bid, kan ik ondanks alle last die hij mij bezorgt, niet meer veroordelen of haten. Zijn gezicht, dat mij misschien onsympathiek en onuitstaanbaar was, verandert door de voorbede in het gezicht van de broeder voor wie Christus stierf.

Dit is een gelukkige ontdekking voor de christen, die begint voor anderen te bidden.

Er is geen antipathie, geen persoonlijke spanning over verwijdering, die, wat ons betreft, in de voorbede niet zou kunnen worden overwonnen. Men kan in de voorbede intens moeten worstelen om de juiste houding tegenover de broeder te vinden, maar men heeft de belofte dat het doel bereikt zal worden.

Hoe gebeurt dat? Voor de ander bidden betekent niets anders dan de broeder voor God brengen, hem zien onder het kruis van Jezus als de arme mens en zondaar, die genade nodig heeft. Dan valt alles weg, wat mij van hem afstoot en dan zie ik hem in al zijn gebrek en nood.

Zijn nood en zonde staan mij levensgroot voor ogen en benauwen me alsof ze de mijne waren, en nu moet ik wel bidden: Heer, handel Gij zelf, Gij alleen met hem, in uw ernst en in uw goedheid.

Voor de ander bidden wil zeggen: aan de broeder hetzelfde recht toekennen, dat wij zelf ontvangen hebben, het recht om voor Christus te staan en deel te hebben aan zijn barmhartigheid.

De voorbede is een dienst jegens God en onze broeder, die wij niet mogen nalaten en die dagelijks verricht moet worden. Wie te kort schiet in de voorbede voor de naaste schiet te kort in zijn dienst als christen jegens hem. De voorbede is geen vage algemene aangelegenheid, maar een heel concrete. Het gaat om bepaalde mensen, om bepaalde moeilijkheden en daarom om bepaalde beden.

Hoe minder vaag mijn voorbede wordt, des te rijker is ze aan beloften.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Waar de broeder een ander gezicht krijgt” – “Gemeenschap en alleen zijn” (15 augustus) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:   Krista Phillips

Psalm 131 1 - Lord, my hart is not naughty - Krista Phillips

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s