De zeven onderwijzingen…

van het ‘Onze Vader’-gebed

Beroem u in Zijn ​heilige​ Naam, laat het ​hart​ van wie de HEERE zoeken, zich verblijden.
(1 Kronieken 16 : 10)

De zeven beden van het Onze Vader mogen ook wel zeven onderwijzingen en vermaningen genoemd worden, zoals de heilige bisschop en martelaar Cyprianus schrijft. Het zijn niet anders dan zeven aanduidingen van onze ellenden en gebreken om ons tot inkeer te brengen en te doen zien hoe gevaarlijk en verdrietig ons leven is dat wij op aarde leiden.

Dit leven is niet anders dan een lasteren van Gods Naam, een ongehoorzaamheid aan Gods wil, een verwerpen van Gods Rijk, een grote hongersnood van Brood, een zondig bestaan, een moeitevolle reis en vol van allerlei kwaad en rampspoed, zoals Christus Zelf ons met de woorden van dit gebed leert.

De eerste bede: Uw Naam worde geheiligd.

Merk bij deze bede op, dat Gods Naam in Zichzelf heilig is
en door ons niet geheiligd wordt.
Ja, dat deze Naam alle dingen en ook óns moet heiligen.

Maar, zoals Cyprianus zegt [wij bidden]: dat Gods Naam in ons geheiligd zal worden. Want zo wordt God alles en de mens geheel niets, daartoe dienen en helpen ook de andere zes beden: dat Gods Naam in alles zal worden geheiligd. Wanneer Gods Naam geheiligd is, dan zijn alle dingen volmaakt en zonder gebrek.

Om beter te zien hoe Gods Naam in ons geheiligd moet worden, zullen we eerst zien hoe deze in ons wordt ontheiligd en door ons wordt onteerd. Om slechts duidelijk en eenvoudig daarover te spreken: Gods Naam wordt op twee manieren in en door ons onteerd:

  • In de eerste plaats onteren wij deze, wanneer wij Gods Naam misbruiken om te zondigen.
  • In de tweede plaats onteren wij deze, wanneer wij Gods Naam gebruiken om onze eigen eer en naam te bevorderen – of met andere woorden: als wij Gods Naam stelen en roven.
  • Verder wordt de Naam van God ook door misbruik ontheiligd, als wij deze Naam niet uitspreken of gebruiken tot zaligheid, dat is: tot verbetering en heiliging van onze ziel en de ziel van onze naaste, maar tot verlies van onze ziel en de ziel van onze naaste.

NB. Hierbij te lezen tekstgedeelte: 1 Kronieken 16 : 23-36

Maarten Luther: Auslegung deutsch des Vaterunsers för die einfältigen Laien, 1519, vgl. WA 2,86,30 – 87,7-30 (verkort)

Bron afbeelding:  Pinterest

1 Kronieken 16 10-12 Seek the Lord and His holy Name - Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Catechismus, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s