Een huis als (op de) rots in de branding…

Welzalig/Gelukkig ieder die ​ontzag​ heeft voor de HEER en de weg gaat die Hij wijst
(Psalm 128 : 1)

De plaats die God de vrouw heeft toegewezen is het huis van de man. Wat een huis betekenen kan zijn de meesten vergeten, maar ons is het juist nu bijzonder duidelijk geworden. Het is midden in de wereld een eigen domein, een burcht in de storm van de tijd.

Het is een toevluchtsoord, een tempel; het rust niet op de wankele basis van wisselende gebeurtenissen in het openbare leven, het rust in God; van God kreeg het zijn zin en waarde, zijn wezen en recht, zijn eigen doel en waardigheid.

Het is een stichting van God in de wereld, een plaats waar – wat er ook gebeurt in de wereld – vrede moet heersen, stilte, vreugde, liefde, reinheid, beheersing, eerbied, gehoorzaamheid en in dit alles geluk. Het is de roeping en het geluk van de vrouw, in de wereld deze wereld te bouwen voor de man en daarin te werken.

Gelukkig de vrouw die begrijpt, hoe groot en rijk haar roeping en opdracht is. Niet het nieuwe maar het blijvende, niet het wisselende maar het bestendige, niet het luidruchtige maar het stille, niet de woorden maar het doen, niet het bevelen maar het winnen, niet het begeren maar het bezitten en dit alles gedragen en bezield door de liefde tot de man, dat is het rijk van de vrouw.

Het geluk dat de man vindt in een goede of zoals de bijbel het zegt in een degelijke’, ‘wakkere’ vrouw, wordt in de bijbel steeds weer geprezen als het hoogst denkbare aardse geluk. ‘Haar waarde gaat koralen ver te boven’. ‘Een degelijke vrouw is de kroon van haar man’. Maar even duidelijk spreekt de bijbel over het onheil dat een slechte, ‘dwaze’ vrouw brengt over haar man en het hele huis.

Je ​huis​ en rijkdom erf je van je voorouders, maar een vrouw met inzicht
krijg je van de HEER.
(Spreuken 19 : 14)

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Wat een huis betekenen kan” – “Leven onder Gods geduld” (10 augustus) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:  Haiku Deck

Spreuken 19 14 - a prudent wife is from th Lord - Haiku Deck

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s