Pure verwarring en wanorde…

Oudjaarsdag (2017)

‘Gij laat ze heenvloeien als een stroom en zij zijn als een slaap’
(Psalm 90 : 5, weergave DB 1545).

Goed bezien is het hele leven dat we hier op aarde leven, slechts een lege droom en als een donkere nacht. Behalve het tijdelijke en zichtbare licht van de zon is er in de hele wereld geen licht dat ons verlicht.

Zelfs het licht van de zon bedriegt ons, want daardoor denken wij dat we in het licht wandelen. De waarheid is echter dat we dwalen als in een donkere nacht. Daarom zeg ik dat dit leven in waarheid een slaap is en geestelijk gezien niets anders dan een nacht.

Hetzelfde zegt Mozes ook: ‘Gij laat ze heenvloeien als een stroom en zij zijn als een slaap’ (Psalm 90 : 5). Dat wil zeggen: ons leven is kort, vloeit heen en gaat spoedig voorbij, zoals de Elbe of een andere grote rivier altijd doorstroomt en haar water steeds heenvloeit.

Zo bedoelt Mozes het: God heeft de mensen ook gemaakt als een stromend en vloeiend water. Job spreekt ook in dezelfde zin: ‘De mens van een vrouw geboren leeft een korte tijd en is vol onrust. Hij gaat op als een bloem en valt af, ook vliegt hij weg als een schaduw en blijft niet’ (vgl. Job 14 : 1-2).

Het ergste is nog dat Mozes eraan toevoegt: ‘De ménsen zijn als een slaap’. Dat betekent: ons leven hier op aarde, vergeleken met het eeuwige leven, brengen wij op geen andere manier door, dan ‘als een slaap’.

De ware Morgenster moet voor ons opgaan en schijnen (vgl. 2 Petrus 1 : 19), anders is dit hele leven, waaraan wij zo hangen en vastzitten, slechts een diepe nacht en dikke duisternis.

De Psalm zegt dan ook: HEERE, Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad’ (vgl. Psalm 119 : 105). Want als we de Heilige Schrift niet hebben om ons te onderwijzen en al ons doen en laten te besturen, dan zal ons hele leven met alle licht van verstand en kennis, ja, daarbij ook alle inzicht en raad van alle mensen, niets anders zijn dan pure verwarring en wanorde.”

Laat ons uw ​genade​ zien, Heer, onze God.
(Psalm 19 : 17)

Maarten Luther: Vorlesungen über 1. Mose von 1535-1545, vgl. WA 44, 250, 15-34
Weergave: W(2) 2, S. 1054-1055

Bron citaat: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres info@maartenluther.com en van dezeze website: www.maartenluther.com

Bron afbeelding:  Pinterest

Psalm 90 17 - Let the favor of our Lord - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s