Boodschap van mega Blijdschap…

(…) En opeens stond een ​engel​ des Heren bij hen en de heerlijkheid des Heren omstraalde hen, en zij vreesden met grote vreze. En de ​engel​ zei tot hen: Weest niet bevreesd, want zie, ik verkondig u grote blijdschap, die heel het volk zal ten deel vallen… (Lukas 2 : 9-10, weergave WA 1530).

(a) (…) “Al zou ik alles [tot voorbeeld] nemen, ook het kostbaarste en allerbeste wat in de wereld te vinden is, dan zou het toch de naam ‘Zaligmaker’ (1) niet kunnen dragen. Ik moet met mijn zonde buiten al het geschapene treden! Nee – zon, maan en sterren, alle schepselen tezamen, artsen, geleerden en machtigen kunnen mij niet verlossen.

Wanneer ik sterf, zie ik niets dan enkel donkerheid en duisternis en toch blijft dit licht ‘voor u is heden de Zaligmaker geboren’ voor mijn ogen en vervult hemel en aarde. Deze Zaligmaker zal mij verlossen als alles mij verlaat. En als de hemel en de sterren en alle schepselen een vreselijk aanzien hebben (2), dan zie ik vanwege dit Kindje niets [dat mij verschrikt] in hemel en op aarde.

Zo groot moet in mijn ogen dát licht worden, namelijk dat Hij mijn Zaligmaker is, dat ik kan zeggen: Lieve Maria, u hebt dit Kindje niet alleen voor uzelf gebaard – u bent wel Zijn moeder, kan het in uw armen dragen en in doeken wikkelen en het uit de kribbe nemen en er weer inleggen, maar ik heb een hogere heerlijkheid dan uw moederlijke [heerlijkheid] is. Uw heerlijkheid gaat over het moederschap en de lichamelijke zorg voor het Kind.

Onzeheerlijkheid is echter: u draagt onze Schat, omdat wij niemand kennen: geen mens en geen engel, die ons zou kunnen verlossen dan alleen dit Kindje, dat u, lieve Maria, in uw schoot draagt (3).
* “Mijn” en “ik” is hier vervangen door “Onze” en “wij” – AJ.

Als een mens vanwege dit Kind al het andere kon vergeten en alles voor hem (of het nu geld of bezit, macht of eer was) alle glans en schijn (=heerlijkheid) zou verliezen, zodat hij vanwege dit Kindje alles verachtte wat op aarde is, waardoor de hemel met zijn sterren en de aarde met al haar macht en al haar schatten voor hem tot niets zouden worden, dan zou hij het echte voordeel en de vrucht van deze preek van de engel hebben!

Daartoe moeten we, wijzelf tenslotte ook komen dat voor ons – om het maar kort te zeggen – alles duisternis wordt en dat we niets anders weten dan deze preek van de engel:

…‘want voor u is heden de Zaligmaker geboren.

Beluister in aanvulling hierop de onderstaande verkondiging “de Doxa van God” in de dienst op 2e Kerstdag, 26 december 2017 gehouden in de Oude Kerk te Barneveld (predikant ds. L. de Wit, Putten).

(a) Dit citaat, volgens een afschrift van Luthers secretaris Georg Rörer (1492-1557), brengt ons direct onder de preekstoel van Luther. Het gesprokene is naar alle waarschijnlijkheid letterlijk aan ons overgedragen. Rörer had zelf een kortschrift (tachygrafie) ontwikkeld, half Latijn en half Duits, waardoor hij instaat was gesproken teksten snel en nauwkeurig op te schrijven.

(1) Het in de Duitse versie veelvuldig gebruikte woord ‘Heiland’ is steeds met ‘Zaligmaker’ vertaald.
(2) Mogelijk een herinnering aan een eerdere adventspreek over ‘de tekenen van Christus’ wederkomst’ (Lukas 21 : 25-33).
(3) Deze wat gebrekkige manier van spreken houdt echter niet in dat Luther hier zou ontkennen (of ooit ontkend heeft) dat Christus juist ook Maria’s persoonlijke Zaligmaker is.

Maarten Luther: Predigt am ersten Weihnachtsfeiertag nachmittags, am 25. Dezember 1530, Lucas 2:11, vgl. WA 32, 264, 20 – 265, 10 (Rörers Nachschrift)
Weergave: Predigten Dr. Martin Luthers, 2. Band, S. 56-57, Georg Buchwald, Ausgabe: Gütersloh 1926

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres info@maartenluther.com en van deze website: www.maartenluther.com

Bron afbeelding:  Looking to Jesus

Lukas 2 10-11 - Joy - Looking to Jesus

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s