Het dogma versus het Levende Woord…

(…) Het geschiedde in die dagen dat er een gebod (dogma) uitging van keizer Augustus, dat de gehele wereld zou ingeschreven worden. (Uit Lukas 2)

Een ”dogma”, staat er in het Grieks, een beschikking, uitgevaardigd krachtens DICTATORIAAL GEZAG. De keizer beslist. Hij spreekt en het is er, gebiedt en het staat er. Heel de wereld zijn gebied, en heel het gebied onder zijn gebod. Wat daarbuiten nog aan wereld was, had in zijn ogen niets te betekenen. De beschaafde wereld (”oikoumenè”) viel samen met zijn trotse rijk. En heel dit rijk moest in kaart worden gebracht.

(…) Kijk, daar gaan ze. Van Nazareth naar Bethlehem. Een voettocht van 100 kilometer. Wat zal er in hen omgaan? Het wordt ons niet verteld. Mag ik zeggen wat ik denk? Een mengeling van verwarring en verwondering. Verwarring over het verborgene van het Godsbestuur. Immers de keizer bestuurt! Maar zou ook verwondering hun hart niet hebben vervuld? Verwondering over datzelfde verborgen Godsbestuur. Want uiteraard wisten zij van de oude profetie dat de Verlosser in Bethlehem zou geboren worden. Niet in Nazareth. Maar dáár woonden zij! En dat klopte niet…

En ziedaar, onvoorzien wordt de weg naar Bethlehem gebaand. Zonder dat de keizer het flauwste vermoeden heeft, vormt zijn dogma een bevestigend teken van Gods trouw en bestuur. En hoewel Jozef en Maria nog niets ontwaren van enige messiaanse heerschappij, zullen ze beseft hebben dat heel die Romeinse drukdoenerij ten dienste staat van Gods bestek…

Bron tekst: RD Kerk&religie – “Een gekroonde keizer tegenover een Kind in de kribbe” door prof. dr. A. de Reuver

(…) 3 Want deze is het over wie gesproken werd door de ​profeet​ ​Jesaja​ toen hij zei: De stem van een die roept in de woestijn: Maak de weg van de Heere gereed, maak Zijn paden recht. (Uit Matteüs 3)

Dit is het Woord van de Heer Die spreekt: Niet door kracht noch door geweld,
maar door Mijn Geest zal het geschieden,
…”  (uit/naar Zacharia 4 : 6)

Bron afbeelding:  Pinterest

Zacharia 4 6 Not by might or power - Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s