Een eed zweren…

Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Alles wat u de Vader zult ​bidden​ in Mijn Naam,
zal Hij u geven. (Johannes 16 : 23)

HC Zondag 37: Maar mag/zal men ook godzaliglijk bij de Naam Gods een eed zweren?

(1) Wanneer wij zweren, vatten we twee dingen samen, namelijk dat wij God om hulp en bijstand aanroepen, of ook de straf van God over onszelf uitspreken. Het is alsof wij bidden ‘O God, wil mij helpen’, óf, als ik een valse eed afleg, ‘O God, wil mij straffen.’ Dat betekent: wanneer ik de eed zal houden, dan zal God mij genadig zijn, maar wanneer ik de eed niet houd, zal God mij oordelen.

Dit is een heerlijke belijdenis én aanroeping van Gods Naam. Want wanneer wij zweren, dan belijden wij dat we God om Zijn genade en gunst aanroepen, en van Hem verwachten dat Hij ons wil bijstaan en helpen, echter ook dat wij de Goddelijke wraak en straf over onszelf uitspreken, wanneer iemand een bedrieglijke eed zweert.

Daarom is ook aan dit gebod een bedreiging toegevoegd, waardoor degene die een valse eed zweert, bedreigd wordt: ‘Want God zal niet onschuldig houden die de Naam des HEEREN ijdel gebruikt’ (vgl. Exodus 20 : 7). En wel om deze reden: het ijdel gebruik is niets anders dan een verloochenen en minachten van God.

Wanneer u echter uw gezworen eed houdt, doet u God (én mensen! – AJ) daarmee een grote dienst, want zweren is belijden dat God een Beschermer en Helper is.

(1) Behandelde tekst: Genesis 24 : 1-4

Maarten Luther: Vorlesungen über 1. Mose von 1535/45, vgl. WA 43,311,6-16;

Bron tekst: “Mijn enige troost – 365 dagen met de Heidelberger – Maarten Luther”  – samengesteld door H.C. van Woerden, Den Hertog uitgeverij.

(…) “God is geest en de ware aanbidders aanbidden in geest en waarheid.”
(Johannes 4 : 24)

Bron afbeelding:  Daily Bible Verses

Johannes 16 23 - Whatever you ask - Daily Bible Verses

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Catechismus, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s