‘Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen’ (9)

(…) 2 De ​zonde​ spreekt tot de goddeloze, diep in zijn ​hart –
vrees voor God kent hij niet.

3 De ​zonde​ sust zijn geweten in slaap – geen besef van schuld
(Uit Psalm 36)

De eerste bede: Uw Naam worde geheiligd

(…) “Gods naam wordt ook onteerd en verontreinigd door roven en stelen. Hoewel wijze mensen onmiddellijk zullen door hebben en begrijpen wat ik bedoel, zal het te subtiel zijn voor een bepaald soort simpele lieden, omdat we hier verwijzen naar arrogante mensen die zichzelf als rechtvaardig en heilig beschouwen en helemaal niet beseffen dat ze de naam van God ontheiligen. Terwijl ze denken dat ze rechtvaardig, heilig en waarheidsgetrouw zijn, vergrijpen ze zich brutaal en onverschrokken aan Gods naam.

Er zijn tegenwoordig heel wat van zulke mensen, die de mening zijn toegedaan dat ze toch echt heel vrome en respectvolle mensen zijn. Ze hebben een hoge dunk van zichzelf, ze zijn trots op hun woorden, hun daden, hun wijsheid en vaardigheid en eisen eer en erkenning voor zichzelf op. En wanneer deze hen wordt onthouden, worden ze boos en woedend.

In de Schrift worden ze gekenmerkt als mensen met een niet te doorgronden hart, zodat God alleen daarin kan doordringen en doorzien wat hen ten diepste beweegt. Ze weten alles zo knap te verdraaien en op te tuigen dat ze er zelf de dupe van worden, omdat ze er van overtuigd zijn dat alles met hen helemaal in orde is. Hun zelfgenoegzaamheid, innerlijke trots, grootdoenerij en zelfrespect zijn hun grootste en meest gevaarlijke handicap.”

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 88, 35 – 89,13 (translation used: Luthers Works, Amercan Edition vol. 42, p. 29)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de Engelstalige versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, they can use the web-form located on the homepage of www.maartenluther.com There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Pinterest

Psalm 32 1-2 Blessed is the man - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s