Het belang van goede scholen…

(…) 4 Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige! 5 Heb daarom de HEER, uw God, lief met ​hart​ en ziel en met inzet van al uw krachten. 6 Houd de geboden die ik u vandaag opleg steeds in gedachten. 7 Prent ze uw ​kinderen​ in en spreek er steeds over, thuis en onderweg, als u naar ​bed​ gaat en als u opstaat. 8 Draag​ ze als een teken om uw arm en als een band op uw voorhoofd. 9 Schrijf ze op de deurposten van uw ​huis​ en op de ​poorten​ van de stad. (Uit Deuteronomium 6)

[Over de goede werken, 1520]

Uit geloof en vertrouwen moeten alle werken ontspringen, en alleen zó zullen al deze werken als een oefening en vermaning zijn, om dit geloof en vertrouwen steeds meer en meer te versterken. Want, zoals nu reeds vele malen gezegd is: het geloof maakt alle werken goed, ja, het geloof moet ze doen en de werkmeester zijn.

[Ordening voor Duitse kerkdiensten, 1526]

Allermeest moet het onderwijs gegeven worden vanwege de eenvoudigen en de jeugd, die dagelijks in de Schrift en Gods Woord moeten onderwezen en opgevoed worden. Om toe te zien dat ook zij aan de Schrift wennen, bekwaam, bekend en kundig daarin worden, zodat zij hun geloof kunnen verdedigen en ook anderen na verloop van tijd kunnen onderwijzen en het Rijk van Christus helpen uitbreiden.

Hierom moet men lezen, zingen, prediken, schrijven en dichten, en – waar het daartoe behulpzaam en bevorderlijk is – mogen zij van mij alle klokken erbij luiden, alle orgels bespelen en alles zo mooi laten klinken als het maar kan.

Ik ben het echter niet eens met hen die slechts het gebruik van één taal voorstaan en alle andere verachten. Want ik wil graag de jeugd op die manier opvoeden dat ze ook in andere landen voor Christus nuttig kunnen zijn en ook daar met de mensen kunnen spreken…

Want de Heilige Geest is ook niet met één taal begonnen – Hij heeft niet gewacht tot de hele wereld naar Jeruzalem kwam om Hebreeuws te leren, maar liet het Evangelie verkondigen in allerlei talen, zodat de apostelen overal waar zij later zijn gekomen, verstaanbaar konden spreken (vgl. Handelingen 2 : 4 vv *).

Dit voorbeeld wil ik graag volgen. Het is daarom heel terecht dat men de jeugd leert om veel talen te spreken. Wie weet hoe God dat later zal gebruiken tot Zijn dienst?

Dit is ook de reden waarom er (christelijke) scholen gesticht en onderhouden moeten worden.

Maarten Luther: Von den guten Werken, 1520, vgl. WA 6,263,24-28; Deutsche Messe und Ordnung Gottis diensts, 1526, vgl. WA 19,73,17-25,74,10-21 (verkort)

* In Jeruzalem heeft de Geest met het ‘talenwonder’ op Pinksterdag direct al duidelijk gemaakt dat het Evangelie voor alle volken (van welke taal dan ook) bestemd was. God had de (toenmalige) wereld daar al op voorbereid mee door het Grieks als ‘wereldtaal’ en het doen vertalen van het Oude Testament naar het Grieks. De apostelen hebben daar enorm van geprofiteerd bij de hen gegeven opdracht om het Evangelie overal te (doen) verkondigen en de leden van de gemeenten te onderwijzen al wat Jezus hen geleerd had.

Bron tekst: “Mijn enige troost – 365 dagen met de Heidelberger – Maarten Luther”  – “Zondag 38 – ‘Vierde gebod: Gij zult de rustdag heiligen) samengesteld door H.C. van Woerden, Den Hertog uitgeverij.

Bron afbeelding:  Pinterest (Psalm 34 : 12 + 11)

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Catechismus, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Persoonlijk, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s