Eerst (leren) luisteren…

…naar de Ander/ander…

(…) 7 Offers​ en gaven verlangt U niet, brand- en reinigingsoffers vraagt U niet.
Nee, U hebt mijn oren voor U geopend
(Uit Psalm 40)

HC Zondag 38 – Vraag: Wat gebiedt God in het vierde gebod?

(…) De sabbat heiligen is Gods Woord horen en heilige werken doen: de naaste liefhebben en hem geven wat hij nodig heeft, gehoorzaam zijn, barmhartig zijn, hulpvaardig, bereidwillig, hem troosten, eten en drinken geven enzovoort.

Dit alles moet men op de sabbat doen en is het goede dienen van God. Want aan die andere dwaze godsdienst heeft God geen behoefte, namelijk dat men de hele dag in de kerk staat te kwelen en te jammeren, zoals dat de gewoonte is van onze nonnen en monniken – Hij wil dat men Zijn Woord hoort en doet! Zoals die mooie tekst uit Hosea zegt: ‘De Heere heeft lust aan barmhartigheid, meer dan aan offer en aan de kennis van God, meer dan aan brandoffer.’ (vgl. Hosea 6 : 6)

Nu (in onze wereldtijd) betekent echter kennis van God niets anders dan Gods Woord horen. Waarom? Zonder het Woord kan niemand iets over God weten. Want het Woord komt en zegt: ‘Ik ben de HEERE UW God’ – Ik Die Mijn Zoon heb gezonden, voor u in de dood gegeven, Ik Die u in de doop heb aangenomen, enzovoort. Door dit Woord leren wij God kennen, namelijk dat Hij genadig en barmhartig is, iets dat het verstand nooit uit zichzelf kan weten en leren.

Hieruit volgt dan: omdat men door het Woord tot de kennis van God komt, is het God dienen en de rustdag heiligen, wanneer men Gods Woord hoort, en daarnaar leeft en doet. Iedereen wil graag de naam hebben dat hij God dient. Wie God echt wil dienen, die kan het nu leren – Gods Woord horen en daarnaar doen!

Daarom moet het bij de christenen alle dagen sabbat zijn, want we moeten alle dagen Gods Woord horen en ons leven daarnaar inrichten. Maar toch is de zondag voor ieder wel bijzonder ingesteld, dat wij dán, voor alle andere dingen, Gods Woord zullen horen en leren om ernaar te leven.

Op de andere zes dagen heeft ieder het vooral druk met zijn of haar werk. Daarom, als u naar de preek luistert, Gods Woord of een evangelie leest en hoort, dan is dat de ware godsdienst. Dat is Hem veel liever dan alle offers en andere vormen van heiligheid, zoals u al gehoord hebt door de mond van Hosea (vgl. 6 : 6).

Maarten Luther: Hauspostille 1544, gepredigt zu Hause, 1530-1535, vgl. WA 52,486,2-35 (verkort) – [Behandelde tekst: Lukas 14 : 1-11]

(…) ‘Schept de HEER meer behagen in ​offers​ dan in gehoorzaamheid? Nee! Gehoorzaamheid is beter dan ​offers, volgzaamheid is beter dan het vet van rammen. (1 Samuel 15 : 22)

(…) Het ​offer​ voor God is een – door Gods Woord (1) – gebroken geest; een gebroken en verbrijzeld ​hart zult U, God, niet verachten. (Psalm 51 : 19)
(1) Zie 1 Samuël 12.

Bron tekst: “Mijn enige troost – 365 dagen met de Heidelberger – Maarten Luther” samengesteld door H.C. van Woerden, Den Hertog uitgeverij.

Bron afbeelding:  Pinterest

1 Samuël 15 22 - Obedience not sacrifice - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s