Van de rechtvaardigen… (VII, Slot)

(…) En vergeldt geen kwaad met kwaad of laster met laster,
maar zegent integendeel,

omdat u hiertoe geroepen bent, dat gij ​zegen​ zoudt beërven.
(1 Petrus 3 : 9)

De rechtvaardige lijdt onder de wereld, de onrechtvaardige niet. De rechtvaardige lijdt onder de ongerechtigheid, onder de zinloosheid en slechtheid van het wereldgebeuren, hij lijdt onder de ontwrichting van de goddelijke inzetting van huwelijk en gezin. Hij lijdt daaronder, niet alleen omdat hij er zelf last van heeft, maar omdat hij er iets on-goddelijks in ziet.

De wereld zegt: dat is nu eenmaal zo, zal ook altijd zo zijn en moet zo zijn.
De rechtvaardige zegt: het behoort niet zo te zijn, het is tegen God.

De rechtvaardige zal men in de eerste plaats daaraan herkennen, dat hij op deze wijze lijdt. In zekere zin brengt hij Gods ervaren binnen in de wereld; daarom lijdt hij, zoals God onder de wereld lijdt.‘Maar uit die alle redt hem de Here’ – Gods hulp openbaart zich niet in elk lijden, dat de mens ondergaat.

(…) Talrijk zijn de rampen van de rechtvaardige, maar uit die alle redt hem de Here;
(Psalm 34 : 20)

Maar in het lijden van de rechtvaardige openbaart Gods hulp zich altijd, want hij lijdt met God. God is in dit lijden altijd aanwezig. De rechtvaardige weet, dat God hem zo laat lijden, opdat hij God om Hem zelf leert liefhebben.

In het lijden vindt de rechtvaardige God. Dat is zijn redding.

Het antwoord van de rechtvaardige op het leed, dat de wereld hem aandoet, luidt: zegenen. Dat was het antwoord van God op de wereld, die Christus aan het kruis sloeg. God vergeldt geen kwaad met kwaad, de rechtvaardige mag het dus evenmin doen. Niet veroordelen, niet lasteren, maar zegenen. De wereld zou geen hoop meer hebben, als het anders was.

De wereld leeft van de zegen van God en de rechtvaardige, en op grond van deze zegen heeft zij een toekomst. Zegenen, dat wil zeggen iets de hand opleggen en zeggen: ondanks alles hoort gij bij God. Zo handelen wij met de wereld, die ons zulk leed aandoet.

Wij laten de wereld niet in de steek, wij verwerpen, verachten, verdoemen haar niet, maar roepen haar tot God, geven haar hoop, leggen haar de hand op en zeggen: Gods zegen kome over u en vernieuwe u, wees gezegend, gij door God geschapen wereld die uw Schepper en Verlosser toebehoort.

Wij hebben Gods zegen ontvangen in geluk én leed.

En wie zelf gezegend werd, kan niet anders meer dan deze zegen doorgeven, ja meer nog: hij moet daar, waar hij is, een zegen zijn. Alleen door het onmogelijke kan de wereld worden vernieuwd; dit onmogelijke is de zegen van God.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Wees gezegend, gij door God geschapen wereld” – “Gij zijt mij te sterk geweest” (2 augustus) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:  DailyVerses.net

1 Petrus 3 8-9 - Do not repy evil - DailyVersesnet

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s