Van de rechtvaardigen… (VI)

Wie met Mij niet is, die is tegen Mij. (Mattheüs 12 : 30)

Het is dezelfde Jezus, die dit zegt, en terwijl hierin voor de abstracte rede een onoplosbare tegenstrijdigheid ligt, vormen beide uitspraken van Jezus in werkelijkheid één geheel. Wij hebben het zelf beleefd.

Toen zich onder de druk van de antichristelijke machten belijdende gemeenten groepeerden, die door een strenge tucht op leer en leven een ondubbelzinnige beslissing voor of tegen Christus moesten eisen, toen deze gemeenten moesten vaststellen dat in de neutraliteit van veel christenen het grootste gevaar voor de innerlijke ontaarding en ontbinding van de kerk, sterker nog: de eigenlijke vijandschap tegen Christus gelegen was, verkregen zij juist door deze concentratie op de ene waarheid, Jezus Christus, een innerlijke vrijheid en openheid, die hen volledig behoedde voor het trekken van door angst ingegeven scheidslijnen.

Om hen heen begonnen zich mensen te verzamelen, die ver van de kerk afstonden en aan wie zij hun gemeenschap en bescherming niet konden weigeren. Het geschonden recht, de onderdrukte waarheid, de vernederde menselijkheid, de geknechte vrijheid vroegen naar de christelijke gemeente, of beter: naar haar Heer. Op dat moment werd dat andere woord van Jezus levende werkelijkheid: ‘Wie niet tégen ons is, is vóór ons.’

Beide uitspraken vormen één geheel: in het ene zegt Jezus, dat Hij alleen de Heer is, in het andere, dat zijn heerschappij allen en alles omvat.

Hoe meer aan Christus gebonden, hoe vrijer.

Het eerste, losgemaakt van het tweede leidt tot fanatisme en slavernij, het tweede, losgemaakt van het eerste tot verwereldlijking van de kerk, tot prijsgeven van haar eigen aard.

Hoe sterker wij Christus als onze enige Heer aanhangen, hoe duidelijker ons geopenbaard wordt, hoe ver zijn heerschappij zich uitstrekt.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Hoe meer aan Christus gebonden hoe vrijer” – “Terug naar de Bron” (6 oktober) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(..) Indien dan de Zoon u zal vrijgemaakt hebben, zo zult gij waarlijk vrij zijn.
(Johannes 8 : 36)

Bron afbeelding:  Pinterest

Johannes 8 36 - if the Son sets you free - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s