Van de rechtvaardigen… (V)

Want wie niet tégen ons is, is vóór ons. (Marcus 9 : 40)

Wie behoren er nog tot Christus? Christus blijkt de grenzen ruimer te trekken, dan zijn discipelen wensen en doen. In het concrete geval waarop dit woord van Jezus betrekking heeft, gaat het om een man, die, zonder zelf discipel of volgeling te zijn, in de naam van Jezus boze geesten uitdrijft. Jezus verbiedt (1) de discipelen, het hem te beletten; ‘want er is niemand, die een kracht doen zal in Mijn Naam en kort daarna smadelijk van Mij zal kunnen spreken (Markus 9 : 39).

Waar de naam van Jezus nog genoemd wordt – onwetend, of alleen in het bewustzijn van zijn objectief gezag zonder dat persoonlijke gehoorzaamheid volgt, of stamelend en verlegen – daar schept deze naam zelf een ruimte, waar het smaden van Jezus geen toegang heeft; daar is nog het machtsbereik van Christus, daar mag men niet ingrijpen, maar moet men de naam van Jezus Christus zijn werk laten doen.

Wij ontdekken in onze dagen, dat alleen het uitspreken van de naam van Jezus al een onvermoede macht heeft en de moeite, waarmee men deze naam over de lippen krijgt, kon wel eens samenhangen met het vermoeden van de macht, die in deze naam schuilt.

Waar de Naam van Jezus Christus genoemd wordt,
daar is bescherming en gezag.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “De Naam schept zichzelf ruimte” – “Terug naar de Bron” (5 oktober) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(1) Niet zijn discipelen mogen ingrijpen en verbieden, wel mogen zij (later) vriendelijk en beslist en met apostolisch gezag anderen de goede en betamelijke weg wijzen, die hoort bij het spreken en optreden in Jezus Naam. (Zie o.a. hun optreden tegen ‘Simon de Tovenaar’ in Handelingen 8).

(…) 12 ‘Door niemand anders kunnen wij worden gered, want zijn Naam is de enige op aarde die de mens redding biedt.’
(…) 17 Maar laten wij, opdat het niet nog verder onder het volk bekend raakt, hun met de grootste dreiging gebieden dat zij tot geen enkel mens meer in die Naam mogen spreken. (Uit Handelingen 4)

Bron afbeelding:  DailyVerses.net

Handelingen 4 12 - No other Name given - DailyVerses

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s