‘Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen ‘, 1519 (7)

Toen de discipelen van Christus hem vroegen om te leren bidden, antwoordde Hij:” (…) 7 Bij het ​bidden​ moeten jullie niet eindeloos voort prevelen zoals de heidenen, die denken dat ze door hun overvloed aan woorden verhoord zullen worden. 8 Doe hen niet na! Jullie Vader weet immers wat jullie nodig hebben, nog vóór jullie het Hem vragen. 9 Bid​ daarom als volgt: Onze Vader in de hemel, laat Uw naam ​geheiligd​ worden,’ enz. (Mattheüs 6 : 7-13). ‘

De eerste bede: Uw Naam worde geheiligd

Over de kinderen van God

We noemen een kind vroom en oprecht wanneer het geboren is uit rechtschapen ouders en wanneer dat aan hen in alle opzichten gehoorzaam is. Zo’n kind bezit en erft met recht de volledige naam van zijn ouders. Dus wij christenen, werden door het bad van onze wedergeboorte (=onze Doop) en vernieuwing door de Heilige Geest (Titus 3 : 5)  kinderen van God. (a)

En als we onszelf aan onze Vader en al zijn wegen gewennen, zijn al Zijn goederen en namen voor eeuwig ook onze erfenis. Welnu, onze Vader wordt genadig en barmhartig genoemd, zoals Christus zegt: ‘Wees ​barmhartig​ zoals jullie Vader ​barmhartig​ is.‘ (Lukas 6 : 36). Hij zegt ook: ‘Leer van mij – want ik ben zachtmoedig en nederig van hart’ (Matteüs 11 : 29).

God is bovendien rechtvaardig, zuiver, waarachtig, sterk, onpartijdig, wijs, enz. Dit zijn allemaal namen van God en worden begrepen in de woorden ‘uw Naam’, want de namen van alle deugden zijn ook namen die aan God toe behoren.

En omdat we ons in deze Namen laten dopen en door hen geheiligd en aan Hem gewijd worden, en omdat ze daarmee onze namen zijn geworden, volgt daaruit dat Gods kinderen daarin ook geheiligd worden en ook zachtmoedig, genadig, kuis, rechtvaardig, waarheidlievend, argeloos, vriendelijk, vredig en vriendelijk voor iedereen hebben te zijn, zelfs tegenover onze vijanden.

Want de Naam van God, waarin we gedoopt werden, werkt dit alles in ons.

Maar we hebben ook altijd te bidden dat de Naam van God in ons mag blijven,
actief in ons zal zijn en zal worden geheiligd.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 87, 35 – 88,15 (translation used: Luthers Works, Amercan Edition vol. 42, p. 28)

(a) (…) Hij heeft ons gered door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwende kracht van de ​Heilige​ Geest, 6 die Hij door ​Jezus​ ​Christus, onze Redder, rijkelijk over ons heeft uitgegoten. (Titus 3 : 5)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de Engelstalige versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, they can use the web-form located on the homepage of www.maartenluther.com There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Amazing facts

Lukas 6 36 - Be merciful - Amazing facts

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s