Van de rechtvaardigen… (II)

(…) Hoe de mensen ook leven, ik houd mij aan het woord van Uw lippen
(Psalm 17 : 4a)

In tijden, waarin recht en orde vast verankerd zijn, waarin de wet regeert en de overtreder van de wet met de vinger wordt nagewezen en verstoten, zijn het de figuren van de tollenaar en de hoer, die dienen om het evangelie van Jezus Christus aan de mensen duidelijk te maken. ‘De tollenaars en de hoeren gaan u voor in het Koninkrijk Gods’ (Matteüs 21 : 31).

Echter, in tijden, waarin alles op drift is, waarin wetteloosheid en slechtheid zelfverzekerd triomferen, zullen wij, wil nog duidelijk worden wat het evangelie is, eerder moeten wijzen op de enkelen voor wie recht, waarachtigheid en menselijkheid nog iets betekenen.

Andere tijden zagen, hoe de slechten de weg naar Christus vonden en de goeden verre van Hem bleven. Wij zien, hoe de goeden Jezus terugvinden en de slechten hun hart voor Hem sluiten. Andere tijden konden prediken: gij kunt Jezus pas kennen en vinden, als gij een zondaar geworden zijt, zoals deze tollenaars en hoeren. Wij moeten eerder zeggen: gij kunt Jezus Christus pas kennen en vinden, als gij een rechtvaardige geworden zijt zoals dezen, die strijden en lijden voor recht, waarheid en menselijkheid.

Beide uitspraken zijn even paradoxaal en op zich zelf genomen onmogelijk. Maar zij typeren de situatie. Christus is bereikbaar voor goeden en voor slechten en beiden bereiken Hem alleen als zondaars, dus als mensen, die in alles wat zij doen, goed of slecht, van de oorsprong zijn afgevallen. Hij roept hen tot de oorsprong terug en zegt, dat zij niet meer goed of slecht, maar gerechtvaardigde en geheiligde zondaars zijn.

Maar voordat wij spreken over dit laatste, waarin uiteindelijk goeden en slechten voor Christus één zijn en waarin de verschillen tussen de tijden voor Christus niet meer gelden, mogen wij niet de vraag uit de weg gaan, die ons door onze ervaring en onze tijd gesteld wordt, namelijk wat het betekent, dat de goeden Christus vinden, m.a.w. wat de relatie is van Jezus Christus tot de goeden en het goede.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Christus en de goede mens” – “Terug naar de Bron” (2 oktober) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:  Pinterest

Psalm 17 4 - Uphold my steps - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s