LIEFDESVERKLARING…

(…) Ik verwachtte een liefdesverklaring aan Amerika, maar uw boek is kritisch.

(…) “Ik heb er veertien maanden als een bezetene aan gewerkt. Lezen, graven, schrijven. Ik zat in een cocon. Het kwam weleens voor – heel grappig is dit, heel privé – dat mijn vrouw rond het middaguur zei: ‘Nu ga ik je luchten.’ Dan wandelden we even, haalden we een broodje, en dan ging ik weer aan de slag. Zo ging dat. Ik heb niet gereisd, had minder tijd voor anderen. Mijn kinderen merkten het ook. ‘Waar is die ouwe? Ah, hij is weer met z’n boek bezig’.”

(…) ,,Toen ik er als jonge journalist voor het eerst kwam, in de jaren 70, was Amerika het beloofde land. In alles beter, dacht ik. Maar ik heb het leren kennen. Het is een derdewereldland met uitschieters naar boven. Er is een ontstellend kleine bovenlaag, dat zijn allemaal blanken, en die beheersen het totale leven. Het racisme zit onwaarschijnlijk diep. Wij beseffen dat hier niet. Kijk: hier, in dit restaurant kan iedereen gaan zitten. Die twee meisjes die daar champagne zitten te drinken: als dat twee zwarte meisjes waren, zou iedereen dat prima vinden. Maar in Amerika niet. O nee. Trump noemt het ‘the greatest country in the world’. Nou, ik ga liever naar Helsinki dan naar Alabama.

(…) We hadden hier (in NL) een voorsprong van 1492 jaar, maar die voorsprong loopt terug. Omdat wij nu te maken krijgen met wat zij al veel langer hebben: de komst van grote groepen minder geschoolde mensen uit arme gebieden. En dus zien we hier nu dezelfde dingen gebeuren, valt dat laagje beschaving weg.

Misschien was dat wel een van mijn motieven om dit boek te schrijven.

Uit Jeremia 4 en 5: (…) 22 De HEER zegt: ‘Dwaas is mijn volk, het is met mij niet vertrouwd. Het zijn ​kinderen​ zonder verstand, inzicht hebben ze niet.
(…) 26 Want onder Mijn volk worden goddelozen gevonden. Men ligt op de loer, ineengedoken als vogelvangers. Zij zetten een vernielende strik, mensen vangen zij. 27 Hun ​huizen​ zijn zo vol bedrog als een kooi vol vogels. Daarom zijn zij groot en rijk geworden, 28 vet en vadsig. Zelfs overtreffen zij de slechtste dingen: geen rechtszaak behartigen zij, zelfs niet de rechtszaak van een wees, en toch hebben ze voorspoed, het recht van de armen laten zij niet gelden. (…)

Bron tekst: AD (via Blendle) – ‘Ik hoef niet meer in beeld’ (1) door Peter Groenendijk

(1) ‘Ik hoef niet meer in beeld’ Mart Smeets schreef naar eigen zeggen ‘eindelijk eens een serieus boek’. Terwijl hij daarmee bezig was, begon zijn hart te haperen. ‘Ik ben aan het aftellen.’

Bron afbeelding:  Pinterest

Jeremia 3 19-20 - I would love to treat you as my own children - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s