OMKEER, en de gevolgen…

(…) Hij moet groter worden en ik kleiner.
(Johannes de Doper in Johannes 3 : 30)

(…) In navolging van Johannes de Doper mogen we als vriend van de Bruidegom mensen bij Jezus brengen. Vertellen wie Hij is voor ons en hoe goed het is om met Hem verbonden te zijn en Hem in vreugde en verdriet te volgen.

In een tijd waarin veel collega’s worstelden met mensen die de omgekeerde weg gingen, mocht ik de afgelopen 25 jaar voortdurend en steeds vaker van dichtbij meemaken, hoe mensen vanuit moslimachtergrond in ons land Christus vonden als hun Redder en Heer.

Dat kost hen soms veel. Het enkele feit van de overgave in de doop aan Christus betekent vaak verstoting en soms haat en agressie.

Maar juist in die moeiten ervaren ze vaak ook de nabijheid en de hulp van God.

Het volgen van Christus was een radicale omkeer in hun leven waarin het werk van Gods Geest duidelijk zichtbaar was. Dat van dichtbij mee te maken, is voor mijzelf een enorme impuls geweest om de woorden van Jezus serieus te nemen. Het is mijn verlangen dat steeds meer plaatselijke kerken gezegend worden door deze nieuwe gelovigen in hun midden (1) .

Die omkeer in het leven van hen die van moslimachtergrond Christus volgen, heeft te maken met Christus die de omgekeerde weg gaat van alle godsdiensten en religiositeit.

Zoals een van hen onlangs tegen me zei. Er zijn bij ons in de Islam wel honderd ladders. Honderd manieren die in de traditie zijn aangereikt om te proberen bij God te komen om vergeving te krijgen, vrede te vinden, het paradijs te bereiken, (gebeden, recitaties, vasten, gaven, offers, reizen, amuletten, zegen- en vloekspreuken, navolging van heiligen, etc.) (2)

Maar bij iedere ladder zak je na een aantal treden door de sporten heen
en sta je weer op de grond.

Het lukt je nooit. Christus heeft de omgekeerde weg afgelegd, Hij kwam uit de hemel naar ons toe, om vrede te brengen door zijn kruis.

Hij vraagt maar één ding: Kom tot Mij, volg Mij.

Bron tekst:  “‘Christendom en Islam’ – Mogelijkheden, tegenstrijdigheden en de praktijk” van ds. C.W. Rentier (Amersfoort), in Protestants Nederland, No. 11/12, November/December 2017.

Opgemerkt AJ:
(1) En we mogen toch zeker ook nog wel verlangen naar en bidden om “vernieuwde gelovigen” in het midden van onze plaatselijke kerken/gemeenten!
(2) En hebben wij christenen niet ook alle moeite om in ootmoed te beseffen wat het is om te leven van genade alleen (zelfs Paulus!, zie 2 Korintiërs 12 : 7-9) en verzinnen wij christenen niet ook nog altijd weer onze ladders, want hoe vaak menen we niet – als God het niet verhoedt – dat we (geestelijk en moreel) toch wel een paar treetjes hoger staan dan “die ander”.

Bron afbeelding:  Pinterest

Johannes 3 30 - He must become greater - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s