Het falen van de verstandigen…

(…) 24 Daarom hebben de mensen ​ontzag​ voor Hem; Hij ziet niet om naar wie zichzelf voor wijs houdt.’ (Uit Job 37)

Verbijsterend is het falen van de verstandigen, die noch de afgrond van de slechtheid noch de afgrond van de heiligheid kunnen onderkennen, en die met de beste bedoelingen geloven, dat zij met een beetje verstand het in al zijn voegen krakende gebinte weer kunnen stutten.

In hun kortzichtigheid willen zij aan allen recht doen en worden bij de botsing van de tegengestelde machten verpletterd zonder iets bereikt te hebben. Teleurgesteld door het absurde van de wereld zien zij zich gedoemd tot onvruchtbaarheid. Zij berusten en trekken zich terug of worden een gemakkelijke prooi voor de sterkere.

Ontstellender is het mislukken van ieder ethisch fanatisme. De fanaticus is overtuigd dat hij de macht van het kwaad het hoofd kan bieden met zuivere beginselen. Maar als een stier treft hij de rode lap en niet de torero. Hij wordt moe en bezwijkt. Hij raakt verward in bijkomstigheden en zijn slimmere tegenstander laat hem in de val lopen.

Eenzaam vecht de mens van het geweten tegen de overmacht van de omstandigheden, die een beslissing van hem eisen. Maar hij moet zo vaak kiezen in een conflictsituatie – met als enige gids en garantie zijn eigen geweten – dat hij eraan bezwijkt. De vele aanvaardbare en verleidelijke vermommingen waarin het kwaad tot hem komt, maken zijn geweten angstig en onzeker en ten slotte neemt hij genoegen met een gerust in plaats van met een goed geweten.

Deze mens bedriegt eigen geweten om niet tot wanhoop te vervallen, want iemand wiens enig houvast het geweten is zal nooit kunnen inzien dat het gezonder kan zijn te leven met een slecht dan met een bedrogen geweten.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Wie houdt stand” – “Het falen van de verstandigen en de fanatici” (13 juli) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:  Pinterest

Psalm 37 23-24 - The Lord makes firm the steps - Pinterest

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s