God verhoort geen “mooie mensen”… (I)

Zo gij iets begeren zult in Mijn Naam, Ik zal het doen. (Johannes 14 : 14)

CHRISTUS WIL HIER ZEGGEN: als je in Mij gelooft en de Heilige Geest hebt ontvangen, waardoor het hart verzekerd wordt van de genade van God – zoals Hij gezegd heeft: ‘Wie Mij gezien heeft, die heeft de Vader gezien’ – dan volgt hier met zekerheid op dat zo iemand ook bidt, want bidden is het eigenlijke en echte werk van een christen. Daarvóór, voordat wij christenen worden en geloven, weten we niet wat bidden is.

Al zou een mens dan – in zijn eigen gedachten – allerinnigst bidden, dan is dat nog niet door de Geest der genade en der gebeden. Want in zijn hart is het eigenlijk niet anders dan: Lieve Heere, wilt U toch gedenken hoe ik leef en hoeveel ik lijden moet om dit of dat, hoor mij hierom, hoor mij daarom,’ en zo gaat het maar door.

Dat is geen gebed op grond van het geloof in de genade en de barmhartigheid van God in Christus! Want ons hart blijft onzeker en weet niet of deze gebeden ooit verhoord zullen worden. Zo iemand wil slechts – buiten Christus – met God onderhandelen, alsof God Zich Zijn genade en hulp door een mens zou laten ontwringen.

Daarom mag dit geen ‘gebedsgenade’ heten, maar moet ‘niet gebeden en God bespot’ genoemd worden.

Een waar christelijk gebed komt van de Geest der genade en zegt:Ik heb zo slecht geleefd als het maar zijn kan, daarom bid ik dat U mijn leven en werken niet aanziet, maar dat U alleen – uit enkel genade – omwille van Christus, mij Uw goedheid en barmhartigheid geven en schenken wilt.’

De vrucht van deze goedheid en barmhartigheid is dat je in het gebed in echte ootmoedigheid en nederigheid voor God neervalt en in een vast geloof op de beloften van God in Christus vertrouwt.

Maarten Luther: Das XIV. und XV. Kapitel S. Johannis, 1538, vgl. WA 45,540,26 – 541,9

Bron tekst: “Uit de diepten roep ik tot u – Dagboek over het gebed – Maarten Luther” Samengesteld, vertaald en ingeleid door H.C. van Woerden. Den Hertog Uitgeverij.

Zie ook: “God verhoort geen “mooie mensen”… (II)”

Bron afbeelding:  Pinterest

Johannes 16 24 - until now you have not asked - Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s