Leren van de vogels…

Kijk naar de mussen…

Ja, ook de haren van uw hoofd zijn alle geteld. Vreest dan niet;
gij gaat vele musjes te boven. (Lukas 12 : 7)

NU VLIEGEN DE LIEVE VOGELTJES in de lucht, ’s zomers en ’s winters. Zij zingen en zijn vrolijk. Zij bekommeren zich nergens om en hebben geen zorgen, terwijl ze toch niet weten waar ze morgen hun voedsel zullen vinden, en wijellendige geldduivels – kunnen, hoewel wij zolders en schuren vol hebben en het koren zo prachtig en overvloedig op het veld zien staan, het zorgen niet laten…

Kijk, op deze manier maakt Christus de vogeltjes tot onze meesters en onderwijzers, zodat de kleine musjes (1) tot onze grote en eeuwige schande in het Evangelie staan als leraren en predikanten van wijze mensen. Die moeten ons Gods trouw dagelijks voor ogen en oren houden.

Het is alsof ze zeggen: ‘Jij, ellendig mens! Je hebt huis en hof, geld en goed en elk jaar een akker vol koren of ander gewas, meer dan je nodig hebt, en toch kun je geen rust vinden, maar maak je je altijd zorgen dat je nog eens van honger zal sterven.

Als jullie geen voorraad ziet of weet, kun je God niet eens vertrouwen dat Hij je één dag te eten zal geven, terwijl wij vogeltjes – die met zo velen zijn – ons nog geen dag van ons leven zorgen gemaakt hebben en God ons toch alle dagen ons voedsel gegeven heeft.’

Kortom, daarom hebben wij mensen zoveel meesters en onderwijzers als er vogeltjes in de lucht zijn, die met hun levend voorbeeld ons beschaamd maken.

Maarten Luther: Wochenpredigten über Matthäus 5-7, 1530/1532, vgl. WA 32,461,35-462,10

(1) Dagelijks zijn er heel wat te zien in onze tuin en bij de huidige voedselschaarste in woonwijken (m.n. ook vliegende insecten!) mogen wij mensen deze ons voorbeeldige arbeiders in Gods koninkrijk het loon gunnen en geven dat ze waard zijn!  (zie Lucas 10 : 71 Timoteüs 5 : 18)

Bron tekst: “Uit de diepten roep ik tot u – Dagboek over het gebed – Maarten Luther” Samengesteld, vertaald en ingeleid door H.C. van Woerden. Den Hertog Uitgeverij.

Bron afbeelding:  Dailyverses.net

Lukas 12 6-7 - Gaat u niet veel mussen te boven

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s