We vlucht(t)en weg van God…

(…) Toen de jongeman dit woord gehoord had, ging hij bedroefd weg,
want hij had veel bezittingen.
(Matteüs 19 : 22)

Lectures on Jonah – 1525/1526 (19)

Nu moeten we ook de geestelijke lessen van het boek Jona (als geheel) bezien
– Luther in 1526 – Tweede citaat:

De tweede interpretatie betreft geestelijke vlucht en ondergang. We zien hoe het een zondaar vergaat wanneer hij geestelijk sterft en dan herleeft – dat wil zeggen wanneer hij gerechtvaardigd wordt en zijn zonden verzoend.

Dit is de manier waarop dat gebeurt: zonde is de eerste stap in het proces. Wij zijn allemaal in zonde gevallen door de ongehoorzaamheid van Adam. Deze zonde is door onze ongehoorzaamheid toegenomen en verergerd. Daarom zijn we gevlucht weg van Gods tegenwoordigheid, omdat we de wil van God niet doen, vooral wanneer we hechten aan een aantrekkelijke zonde, of meedoen aan hypocrisie en onwaarachtige aanbidding van God, in afwijking van wat het betrouwbare Woord van God ons voorhoudt.

Hier blijkt het uit de ongehoorzaamheid en de vlucht van Jona weg van het aangezicht van God. Want omdat wij in zonde zijn, zoeken wij Gods nabijheid niet, maar leven we ver verwijderd van Hem, zoals de verloren zoon in het Evangelie van Lukas (Lukas 15 : 11).

Het feit dat Jona over zee reist, zonder een bepaalde bestemming in gedachten te hebben, wijst erop dat de zondaar die wegvlucht van God, geen bepaald doel voor ogen heeft, maar gedreven door “vlees en wereld” rondzwerft en dwaalt, waar ook maar de duivel hem heen leidt en (aan)dringt om heen te gaan. Hij maakt zich niet druk over zijn doel en bestemming, behalve dat hij niet in gehoorzaamheid aan God wil leven. Hij wil zijn leven inrichten naar eigen goeddunken.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 19, 246, 12-27

NB. De bovenstaande tekst werd vertaald vanuit het Engels (zie hieronder).

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, they can use our web-form located on the homepage of maartenluther.com There you can find both options to subscribe and unsubscribe from these weekly quotes. Our emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  YouTube

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s