De niet te stuiten voortgang van het heilig evangelie…

Maar het Woord van God is niet geboeid… (Paulus in 2 Timoteüs  2 : 9b)

Lectures on Jonah – 1525/1526 (18)

Nu moeten we ook de geestelijke lessen van het boek Jona (als geheel) bezien
– Luther in 1526 – Eerste citaat:

Dat Jona uit het land van de Joden naar een vreemd land wordt gezonden, symboliseert dat de Geest en het Woord van God van het Joodse volk zouden worden weggenomen en aan de heidenen gegeven. Zo zegt Christus in Mattheüs 21 vers 43 : 43: Daarom zeg Ik u dat het ​Koninkrijk van God​ van u weggenomen zal worden en aan een volk gegeven dat de vruchten ervan voortbrengt.’, enz.

De vlucht van Jona en de gevaren die hij op zee ondervond, representeren het kruis en de vervolging die het Evangelie in de wereld zal ervaren. Het lijkt alsof de Christelijke missie op de vlucht ging, verloren ging en verdween van het wereldtoneel. Het lijkt zo teer en onbetekenend onder de woede van de wereld, omdat de personen die deze taak uitvoeren niet meer dan vreemdelingen en bijwoners zijn, m.a.w. het zijn maar zwakke en onbeduidende mensen.

De oceaan is de wereld, groot en machtig met zijn woedende baren. De walvis is gruwelijk en angstaanjagend met zijn kaken en tanden. Dit dier vertegenwoordigt de heerser en god van deze wereld, de duivel, die meedogenloos doodt door zijn vorsten en machtige heersers, enz.

Maar ondanks al deze machten en bedreigingen, wordt Jona krachtig bewaard door Gods machtige hand, en zijn boodschap kan niet tegen gehouden worden door zijn eigen vlucht of door het woeden van de oceaan, maar het baant zich een weg en dringt door tot in (heel) Ninevé.

Dus, hoewel de dienaars van het Woord misschien zwak zijn en de wereld krachtig, Gods Woord, het heilige evangelie, is nog altijd machtiger, en geen enkel obstakel kan zijn voortgang stuiten. En zelfs als alle dienstknechten van God verzwolgen zouden worden, dan zal het evangelie zelfs nog temeer de wereld doorgaan en de wereld veranderen.

Het is ons tot troost om te zien dat dit ook de ervaring van de apostelen was. En ook wij mogen niet door zee en walvis ons schrik laten aanjagen, overtuigd als we zijn dat het Woord van God, Zijn Evangelie, machtiger is dan al het andere.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 19, 245, 24 – 246, 11

NB. De bovenstaande tekst werd vertaald vanuit het Engels (zie hieronder).

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, they can use our web-form located on the homepage of www.maartenluther.com There you can find both options to subscribe and unsubscribe from these weekly quotes. Our emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Bible Quote

2 Timoteüs 2 9 - Word of God not bound - Bible Quote

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s