Vrijheid en vrij zijn is een relatie…

En God zei: Laat Ons mensen maken naar ons beeld, als onze gelijkenis.
(Genesis 1 : 26-27)

Dat God in de mens zijn beeld op aarde schept wil zeggen, dat de mens daarin op de Schepper lijkt, dat hij vrij is. Natuurlijk, hij is alleen vrij door de schepping Gods, door het Woord Gods. Hij is vrij voor de lofprijzing van de Schepper.

Want vrijheid is in de taal van de bijbel niet iets dat de mens voor zich zelf heeft, maar iets dat hij voor anderen heeft. Geen mens is vrij ‘op zich’, dus als het ware in het luchtledige, zoals hij op zich muzikaal, verstandig of blind kan zijn.

Vrijheid is geen kwaliteit, geen hoedanigheid die ergens diep in de mens ontspringt, geen aangeboren eigenschap.

Wie de mens doorvorst op zoek naar vrijheid, vindt niets. Hoe komt dat?

Omdat vrijheid geen kwaliteit is die aan het licht gebracht kan worden, geen bezit. Vrijheid is geen gegeven grootheid, niet iets waarover men beschikt, vrijheid is een relatie en niets anders. Vrij zijn wil zeggen ‘vrij-zijn-voor-de-ander‘, omdat de ander mij aan zich heeft gebonden. Alleen in de relatie tot de ander ben ik vrij.

Vrijheid is dat, waarover ik niet zonder meer als over een eigenschap kan beschikken, vrijheid gebeurt eenvoudig, gebeurt door de ander aan mij. Vragen wij, hoe wij dat weten dan antwoorden wij: het is de boodschap van het evangelie zelf, dat Gods vrijheid zich aan ons heeft gebonden, dat zijn vrije genade alleen aan ons werkelijk wordt, dat God niet voor zich zelf vrij wil zijn, maar voor de mensen.

Omdat God in Christus vrij is voor de mensen, omdat Hij zijn vrijheid niet voor zich zelf houdt, kunnen wij vrijheid niet anders zien dan als ‘vrij- zijn-voor…’. Dat God vrij is, betekent voor ons die met en door Christus existeren en ons mens-zijn kennen uit zijn opstanding niets anders, dan dat wij vrij zijn voor God.

De vrijheid van de Schepper blijkt daarin, dat Hij ons vrij laat zijn voor Hem,
wat niets anders zeggen wil dan dat Hij zijn beeld op aarde schept.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Wat is de mens” – (18 februari) “Plaatsbekleder” – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(…) 15 Beeld van God, de onzichtbare, is Hij, Eerstgeborene​ van heel de schepping:
16 in Hem is alles geschapen, alles in de hemel en alles op aarde,
het zichtbare en het onzichtbare, vorsten en heersers, machten en krachten,
alles is door Hem en voor Hem geschapen. (Uit Kolossenzen 1)

Bron afbeelding:  SlideShare

Genesis 1 26-27 - In His own image - SlideShare

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s