Vreugde en blijdschap…

In de weg van uw getuigenissen verblijd ik mij als over allerlei rijkdom.
(Psalm 119 :14)

Wat het Woord ons schenkt

Ik verblijd mij – hier valt het grote woord en zonder dit woord is er geen gaan op Gods weg. ‘In zijn blijdschap erover gaat hij heen’ wordt er gezegd van de mens, die de schat in de akker gevonden had, ‘en verkoopt alles wat hij heeft en koopt de akker’ (Matteüs 13 : 44).

Al zijn rijkdom en bezit was gering in zijn ogen, vergeleken met de goddelijke schat. Wie de weg van God vindt, moet eerst alle eigen rijkdom verloren hebben, om dan de volle rijkdom van God en daarin alle rijkdom tout court te verkrijgen. Gods woord schept blijdschap in hem die het in zich opneemt. Het is de blijdschap over de opnieuw geschonken gemeenschap met God. Het is de vreugde over de verlossing uit angst en zonde. Het is de vreugde van de verdwaalde die na een lange nacht de goede weg heeft weergevonden. God bereidt de mensen feestelijke blijdschap. Hij is zelf de bron van alle blijdschap.

Gods woord zelf is vol van deze blijdschap, die bij ons moet aanbreken. Boven de vleeswording van het woord Gods in Jezus Christus staat de verkondiging van de grote blijdschap (Lucas 2 : 10). De aardse dagen van de Heer zijn als één grote bruiloft (Marcus 2 : 19; vgl. Lucas 19 : 6). Over de bekering, het heil van iedere boetvaardige zondaar door Jezus Christus heerst blijdschap in de hemel (Lucas 15 : 7, 10). Opstanding en hemelvaart van de Heer vervullen de discipelen met blijdschap (Marcus 28 : 8; Lucas 24 : 41,52; Johannes 20 : 20), en met blijdschap viert de jonge gemeente Jezus’ Avondmaal (Handelingen 2 : 46). Waar het woord Gods is, daar is blijdschap.

Als Jezus zijn discipelen verlaat om tot zijn Vader te gaan, laat Hij hen zijn woord na en in dit woord zijn blijdschap. ‘Dit heb ik tot u gesproken, opdat mijn blijdschap in u zij en uw blijdschap vervuld worde’ (Johannes 15 : 11). Deze vervulde blijdschap is het geschenk van het woord Gods aan zijn hoorders. Gods woord is de bron van alle blijdschap en de wegen van zijn getuigenissen zijn vol van zulk een blijdschap, want het zijn de wegen, die God zelf is gegaan, en met ons gaat.

Waar echter God met ons is, daar is ook blijdschap en deze blijdschap
zal niemand ons ontnemen (Johannes 16 : 22).

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Het bidden van de Psalmen” – (14 februari) “Wat het Woord schenkt’” – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:  Pinterest

Filippenzen 4 4 - Rejoice in the Lord - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s