Gastheer voor de koning…

Stel u voor u bent uitgenodigd om gastheer voor koning Willem Alexander en koningin Maxima te zijn op een bijeenkomst die zij vaker in hun paleis organiseren en waar de koning een rede wil laten horen, die hij zelf grotendeels op papier heeft gezet en ook de kaders daarvan aangegeven, maar die hij toch door de gastheer wil laten uitspreken. Hij heeft u gevraagd om deze bijeenkomst met een commissie voor te bereiden, alhoewel de koning daarvoor zelf ook al de kaders heeft aangegeven en waarvan hij verwacht dat u dat zoals door hem in grote lijnen aangegeven ten uitvoer zult brengen.

En dan is het zo ver. De genodigde gasten zijn gearriveerd en hebben plaatsgenomen in de paleiszaal en u als gastheer opent deze bijeenkomst.

U vraagt de gasten te gaan staan om de koning en de koningin en elkaar eerst maar eens het Wilhelmus toe te zingen. En wanneer dat gebeurd is vertelt u de gasten dat u met een in opdracht van de koning door u aangestelde commissie aan de slag bent geweest en ook dat deze commissie uit een aantal zeer ijverige en creatieve mensen bestaat, die bedacht hebben dat het koninklijk paleis voortaan niet meer de gebruikelijke paleisnaam behoort te dragen, maar dat het nu voortaan in de mond van de gasten en in de volksmond “Paleis van Ontmoeting” zal heten en om de betekenis en invulling van die naam gelijk maar duidelijk te maken, draagt u de genodigde gasten op om de andere genodigden naast en voor en achter hen nu vast maar even de hand te schudden en hen wat vriendelijks toe te voegen en ook dat deze “ontmoeting” aan het eind van de bijeenkomst kan worden voortgezet in een paleiszaal (“straks hoeft u slechts de bordjes ‘Ontmoetingszaal’ te volgen) waar de leden van de commissie een en ander aan drinken en ander lekkers hebben klaar gezet.

Nadat u de gasten enige tijd gelegenheid gegeven hebt voor die “ontmoeting”, vraagt u of iedereen in de zaal stil wil worden en dan komt u met de volgende opdracht: Laat iedereen stil voor zichzelf opschrijven wat hij de koning of koningin altijd al heeft willen vragen of zeggen. Wat u opgeschreven hebt zal na de bijeenkomst verzameld worden door een speciaal team (door literatuurstudie – o.a. het blad “Vorsten” – redelijk bekend geraakt met hoe de koninklijke familie denkt) achter in de zaal en die zullen proberen in gesprek met u zo goed mogelijk een antwoord in te denken en u te geven op wat u te vragen of te zeggen had.

Terwijl u de gasten voor dat opschrijven maar eventjes de tijd geeft komt u vervolgens met de melding dat de koning en de koningin de genodigden (natuurlijk) ook graag hartelijk welkom heten op deze door u georganiseerde bijeenkomst hier in het “Paleis van Ontmoeting”.

Nadat u de gasten het lied “Oranje boven” heeft laten zingen meldt u de gasten dat de “creatieve commissie” – geheel op eigen initiatief, vooral ook om de koning werk uit handen te nemen – ook al plannen gemaakt heeft voor volgende bijeenkomsten en redes (en zelfs al onderwerpen daarvoor heeft uitgekozen en schetsen daarvoor opgesteld).

En, zo vervolgt u, omdat u als vaste gasten inmiddels ook wel zo’n beetje weet wat voor redes, samengesteld op aangegeven van onze koning, er op dit soort bijeenkomsten gehouden worden, hebben we nu ter verassing eerst nog een presentatie van de foto’s, die door onze gasten zijn ingezonden – n.a.v. het verzoek van onze “creatieve commissie” om aardige foto’s van huidige en vroegere koninklijke verblijven in te zenden. En wij zullen nu eerst ook de winnaar daarvan bekend maken en hier even op het podium nodigen.
Daarna hopen we toe te komen aan de rede van onze koning en de onderwerpen waarvan hij meende u dit keer nog de aandacht voor te vragen, we verzoeken u dan ook om niet eerder naar de “Ontmoetingszaal” te gaan of te vertrekken dan nadat we ook aan deze rede zijn begonnen en die hebben uitgesproken…

<<<===>>>>

Helaas hoort u, als gastheer, enige tijd na deze in uw ogen toch “zeer geslaagde bijeenkomst” dat de koning en de koningin niet meer van uw diensten gebruik zullen maken en ook dat door hen de door u samengestelde “creatieve commissie” ontbonden is…

Bron afbeelding:  Vorsten.nl

Koning Willem Alexander en koningin Maxima

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s