Hoe kunnen we (heel) de Bijbel met vreugde lezen?

(…) 13 Mijn lippen hebben uitgesproken wat Uw mond ons voorschreef.
14 Leven naar Uw richtlijnen geeft mij vreugde, meer vreugde dan rijkdom en overvloed.
15 Uw regels wil ik overdenken, het oog op uw paden gericht. (Uit Psalm 119)

(…) Ik wil in de eerste plaats simpelweg bekennen: ik geloof dat de Bijbel, en de Bijbel alleen, het antwoord op al onze vragen kan geven en dat wij, om haar antwoord te vernemen, alleen volhardend en deemoedig hoeven te vragen.

De bijbel kan niet zomaar gelezen worden als andere boeken. Men moet bereid zijn, werkelijk te vragen, alleen dan gaat de bijbel open. Alleen als wij het definitieve antwoord van de bijbel verwachten, wordt dit ons ook gegeven. Dat komt, omdat in de bijbel God tot ons spreekt. En over God kan men niet van zich uit nadenken, Hij wil gevraagd zijn. Alleen als wij Hem zoeken, geeft Hij antwoord.

Natuurlijk kan de bijbel ook gelezen worden als ieder ander boek, zoals dat gebeurt in de tekstkritiek. Daar is niets tegen in te brengen. Alleen, dat op deze wijze niet het wezen van de Bijbel wordt ontsloten maar alleen de buitenkant.

Wij maken ons het woord van iemand die wij liefhebben ook niet eigen door het te gaan ontleden. Nee, zo’n woord aanvaarden wij eenvoudig. Het klinkt dagen lang in ons na, eenvoudig als het woord van deze mens die wij liefhebben. En naarmate wij het woord in ons hart overwegen leren wij degene die het ons gezegd heeft, beter kennen; zo bewaarde Maria de woorden van de engel in haar hart.

Zo, en niet anders, moeten wij ook met het woord van de bijbel omgaan. Alleen, als wij het eens wagen, zo op de bijbel in te gaan, als sprak hier werkelijk die God tot ons, die ons liefheeft en ons met onze vragen niet alleen wil laten, kunnen wij vreugde beleven aan de Bijbel.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Christen-zijn in de realiteit” (25 januari) – “Waar vinden wij een antwoord?” – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:  Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Natuur, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s