U doorgrondt en kent ons…

(…) maar voor zichzelf vond hij geen hulp, die bij hem paste.
(…) 18 En de Here God zei: Het is niet goed, dat de mens alleen zal zijn.
Ik zal hem een hulp maken, die bij hem past. (Uit Genesis 2)

HC Zondag 41 – Wat leert ons het zevende gebod? (bij Luther 6e gebod)

Gij zult niet echtbreken. (Exodus 20:14]

(…) (1) Het andere wat ik onze kinderen nog wil zeggen is: dat je God ernstig om een goede man of vrouw bidt en Hem daarvoor aanroept. Want dit zegt Salomo: ‘Huis en goed heb je van je ouders, maar een verstandige vrouw komt van de Heere‘ (vgl. Spreuken 19 : 14). Christus zegt: ‘Wat God samengevoegd heeft, mag een mens niet scheiden’ (vgl. Mattheüs 19:6). Daaruit blijkt toch duidelijk dat een goede echtgenoot van God komt en een gave is van God, net als bij Adam onze eerste vader, die geen vrouw kon vinden, maar God heeft hem Eva als enige vrouw gegeven.(2)

Omdat man en vrouw een gave van God zijn, moet je voor je ergens mee begint, God bidden dat Hij je een godvrezende man of vrouw wil beschikken en wil laten ontmoeten. Hoewel God dat ook wel zonder jouw bidden kan doen, wil Hij het op die manier toch niet, maar je moet Hem vooraf de eer geven en met bidden en danken erkennen dat het Zijn gave is. Daarom moet je bidden en in je hart zeggen: ‘Ach lieve God en Vader van onze Heere Jezus Christus, beschik en geef mij, arm kind, een goede man [of vrouw] met wie ik godzalig, door de genade van de Heilige Geest, in het huwelijk mag leven.’

Velen zijn echter zo wijs dat ze wel durven zeggen: ‘Denk maar niet dat ik om een man of vrouw zal bidden, daar zou ik mij voor schamen.’ De anderen – als ze dit van de preekstoel horen – lachen erom en drijven er de spot mee. Maar lieve kinderen, schaam je toch niet dat je om een goede man of vrouw bidt. Jullie houden het toch ook niet voor schande dat je om gezonde handen en voeten zou bidden als dat nodig was. Welnu, een goede echtgenoot is even belangrijk als gezonde handen en voeten, want als het niet goed gaat tussen man en vrouw, zal je niet veel goede dagen of uren hebben, en dan zou je liever wat aan je handen of voeten mankeren.

Daarom mag je het bidden om een goed huwelijk niet voor iets belachelijks of bespottelijks houden. God moet het Begin zijn, daarom hoef je jezelf niet te schamen God erom aan te roepen en Hem te bidden.

(1) Een preek over het huwelijk, 1525, zonder tekstopgave.
(2) (…) 4 Hij antwoordde en zei: Hebt jullie niet gelezen, dat de Schepper hen van den beginne als man en vrouw heeft gemaakt? (Uit Matteüs 19)

Maarten Luther: Predigten des Jahres 1525, vgl. WA 17.18,37-19,23

Bron afbeelding:  DailyVerses.net

Matthew 19 4-6 - Havent you read - DailyVerses.net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Catechismus, Gemeente, Huwelijk, Huwelijk en gezin, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s