U slingerde mij de diepte in…

‘U slingerde mij de diepte in, naar het hart van zee, door kolkend water was ik omgeven; al uw golven en baren sloegen over mij heen‘ (Jona 2 : 4).

Lectures on Jonah – 1525/1526 (12)

Nu komt Jona met woorden die emoties onthullen die in zijn hart leefden voordat hij naar God riep. Hier zien we dat zijn geloof werkzaam wordt en niet verzwolgen is. Nu weet hij niet van mensen die hem in de zee wierpen, maar zegt dat dit door God gedaan werd. ‘U hebt mij in de diepte geworpen’, zegt hij. Want dat is de manier waarop het in ons geweten voelt, dat elk ongeluk dat ons overkomt een bewijs is van Gods toorn.

Elk schepsel vreest God en Gods toorn, zelfs als dat niet meer is dan een ritselend blad, zoals Mozes zegt, Leviticus 26 : 36: ‘Het geluid van een ritselend blad zal ze op de vlucht jagen.’ Is dit niet wonderlijk? Niets meer dan een droog blad dat op de grond ligt, waarover kleine wormen kruipen en dat nog te zwak is om zich te beschermen tegen neervallend stof, brengt dit teweeg. Job kon niets wat meer onbeduidend was bedenken toen hij zich onbetekenend klein wist in vergelijk met God, dan door zichzelf een uitgedroogd en verschrompeld blad te noemen. (Job 13 : 25).

Maar, op een zeker uur, zullen we door een ritselend blad verschrikt worden. Wat voor een dappere vrienden zijn wij toch! We staan niet verschrikt van God’s toorn maar bleven daar onbewogen onder en nu zijn we angstig en vluchten weg vanwege de dreiging die uitgaat van een fragiel en verschrompeld blad. Door het ritselen van zo’n blad moet de aarde ons ook bedreigen en tot een toornig God worden voor ons die even eerder nog hemel en aarde durfden uitdagen en tergen.

We hebben beslist geen reden om hoog op te geven van onze kracht en macht! Als een droog blad ons zo van ons stuk brengt, hoeveel meer kan de diepe zee dat doen, waarvan Jona hier spreekt? Ja, welke kracht zal het vuur van de hel en de majesteit van God Zelf samen met alle engelen en schepselen op ons uitoefenen op de dag van het Oordeel?

Jona zegt niet simpelweg: ‘De golven en de baren sloegen over mij heen’, maar: ‘Uw golven en Uw baren, enz.’, Want hij voelt in zijn geweten dat de zee met zijn golven en baren God en zijn toorn dienen om de zonde te straffen. En dus zegt hij: Al uw golven en uw baren zijn over mij heen gegaan’ want het lijkt hem dat elke golf in de hemel en op de aarde hem omvatte en dat de toorn van God alleen op hem was gericht en dat alle schepselen in een verbond met God zich tegen hem keerden.

Zo spreken ook anderen, die in grote nood zijn: ‘Het lijkt wel of hemel en aarde zich tegen mij keren’. Dat is de echt pijnlijke ervaring die na dit leven de zondaars wacht. Daar zullen de toorn van God en Zijn oordeel voor altijd duren. Deze woorden van Jona lijken op het woord dat door de profeet in Psalm 42 : 7 wordt gesproken: ‘Al Uw golven en baren zijn over mij heen gegaan.’ Het is mogelijk dat Jona met zijn woorden hier uit die psalm geciteerd heeft.”

Maarten Luther: Dr. Martin Luther Werke (Weimarer Ausgabe) WA 19, 226, 6 – 227,13

Bron: If you would like to have these Luther Quotes (1) sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, they can use the web-form located on the homepage of www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from the weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(1) Deze Luther Quote “Lectures on Jonah – 1525/1526 (12)” werd vertaald uit het Engels.

Bron afbeelding:  Tumblr

Psalm 42 7-8 Deep calls to the deep - Tumblr

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s