Ons vluchten voor God…

“Toen bad Jona tot God vanuit het ingewand van de vis…” (Jona 2 : 1)

Lectures on Jonah – 1525/1526 (10)

(…) “Niemand zal geloven hoe zwaar en moeilijk het is om te roepen en om te bidden zoals Jona deed vanuit de buik van de vis. Het roepen en klagen, beven en twijfelen, en het kruipen en krimpen, dat gaat ons gemakkelijk genoeg af – gebeden zullen echter niet over onze lippen komen. Ons slechte geweten en onze zonden knijpen onze keel dicht en vormen een zware last. Bovendien voelen we dat God woedend is. Dit zijn lasten die het gewicht van de hele wereld overstijgen.

Kortom, het is onmogelijk voor de menselijke natuur of voor een goddeloos persoon om dergelijke belemmeringen van zich af te werpen en tegelijkertijd dezelfde God te aanbidden, Die boos is en Die straft en tegelijkertijd weerhoudt dat men naar iemand anders vlucht. Zo verklaart Jesaja (9:13): ‘De mensen hebben zich niet bekeerd tot Hem die hen heeft geslagen.’

De natuurlijk mens is veel te bedreven in het van God wegvluchten wanneer Hij boos is en wanneer Hij straft, laat staan dat hij in staat is om zich tot Hem te (be)keren en Hem aan te roepen. De natuurlijke mens streeft altijd naar hulp uit andere bronnen en zal (kan) niets van deze God ontvangen en verdraagt het niet te verkeren in Zijn nabijheid.

Daarom vlucht de menselijke natuur voor altijd, en toch ontsnapt ze niet, maar moet dus voortdurend verkeren onder Gods toorn, en in zonde, dood en hel. Hier krijg je een indruk van wat de hel is. Hier zie je hoe het de zondaars na dit leven vergaat, namelijk, ze vluchten voor Gods toorn maar ontsnappen er nooit aan, en toch roepen ze niet tot God en ze smeken Hem ook niet(s).

Aan de andere kant horen we Jesaja’s verklaring in Jesaja 28:16: ‘Hij die zijn vertrouwen vestigt op de kostbare hoeksteen, zal niet vluchten.’ Het is alsof hij zei: ‘Alle goddeloze mensen vluchten voor eeuwig van God en Zijn toorn weg, en toch kunnen ze er niet aan ontkomen.

De gelovigen worden echter door Christus bewaard voor dat vreesbevangen vluchten.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 19, 222, 25 – 223,11

(…) 3 …en wij stonden van nature ​bloot aan Gods toorn, net als ieder ander. 4 Maar God, Die rijk is in ​barmhartigheid, en omdat de ​liefde​ die Hij voor ons heeft opgevat zo groot is, 5 heeft Hij ons, die dood waren door onze ​zonden, samen met ​Christus​ levend gemaakt. Ook u bent nu door Zijn ​genade​ gered. (Uit Efeziërs 2)

If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com. Or, they can use our web-form located on the homepage of www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. Our emails are free of charge and you are not ask for donations.

 Bron afbeelding:  SlidePlayer

Jesaja 28-16 A precious cornerstone - SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s