Ken u zelf…

De wijzen zijn beschaamd, verschrikt en gevangen; ziet, zij hebben het Woord van de Here hun God verworpen, wat wijsheid zouden zij dan hebben? (Jeremia 8 : 9)

(…) Onder de meest heilzame overwegingen en bespiegelingen van een mens hier op deze wereld, is er niet één zo nuttig en voordelig voor hem als de overdenking van zichzelf en van zijn natuurstaat hier op aarde. Die brengt hem meer tot het zoeken en najagen van een blijvende en eeuwige gelukzaligheid.

Dit hebben de oude heidenen onder woorden gebracht
met hun beroemde spreuk: Ken uzelf. (1)

Deze spreuk of les werd onder hen in grote waarde gehouden. Sommigen onder hen durfden de oorsprong van deze spreuk aan geen sterfelijke mens toe te schrijven. Ze meenden dat die op onmiddellijke wijze zijn oorsprong vond bij de goden in de hemel en door hen naar de aarde was gezonden. Werkelijk, geliefden, niet ten onrechte hebben de oude heidenen zich zo over de heilzaamheid van deze spreuk verwonderd. Want onder alle spreuken van de wijzen is er niet één die het in gewicht en voortreffelijkheid kan halen bij deze spreuk: Ken uzelf.

Wat is voor de mens in dit leven meer nodig dan de juiste kennis van zichzelf? Wij durven vol te houden dat alle andere wetenschappen niet te vergelijken zijn met deze wetenschap. Al was iemand zo wijs en verstandig als ooit een sterveling voor hem geweest is, toch houden we hem, zonder deze kennis en wijsheid, voor de allergrootste en ongelukkigste dwaas die er zijn kan. Al bezit iemand een gegronde en doordachte kennis van alle goddelijke en natuurlijke dingen in de hemel en op de aarde, toch kent en weet hij eigenlijk niets, als hij zichzelf niet kent, en niet weet wie en wat hij is. Het is deze rechte en gegronde kennis van zichzelf die de mens nodig heeft om hem gelukkig te maken. Het zien van zijn ellendige, nietige en voorbijgaande staat in deze wereld, moet hem buiten zichzelf voeren en opleiden tot het eeuwige, onvergankelijke en allerhoogste goed.

Dat moet hem zijn ware heil en geluk helemaal buiten zichzelf (1)
in de zalige gemeenschap met God doen zoeken.

Om deze reden beijverden de gelovigen van het Oude Testament zich in het bijzonder om deze hoognodige kennis van zichzelf en hun vergankelijkheid te verkrijgen. Ze deden dit niet met het doel om in zichzelf te blijven rusten, maar om hun eeuwige en allerhoogste belang alleen buiten zichzelf in Gods volzalige gunst en gemeenschap te zoeken.

Wie weet niet hoezeer dit het ernstige streven was van die grote en beroemde man onder Israël, koning David? Op vele plaatsen in zijn psalmen (2) geeft hij ons de helderste bewijzen en blijken van zijn grote vorderingen in de hoognodige kennis van zichzelf en zijn ellende, zijn geringheid en vergankelijkheid. Daardoor zocht hij zijn hoogste geluk alleen buiten zichzelf. Een voorbeeld daarvan treffen we aan in 1 Kronieken 29, waarin die vrome en grote koning van Israël een heerlijke belijdenis aflegt van de nietigheid van zichzelf en van zijn volk voor de Heere zijn God:

‘Want wij zijn vreemdelingen en bijwoners voor Uw aangezicht, gelijk al onze vaders.’

(1) De wijzen buiten Gods volk (Egypte, Babel, Grieken en Romeinen) hebben steeds weer de wijsheid bij zichzelf, bij en in de mens zelf gezocht, terwijl de Bijbel ons steeds weer onderwijst om die wijsheid in het Woord van God te zoeken en te vinden en het inzicht van Hem te ontvangen door het werk van de Heilige Geest. Zie o.a. en m.n. Psalm 51, 78, 105 en 119.
(2) Lees de vele boetpsalmen van David (en daar houdt “de natuurlijke mens” die altijd weer nog heel wat van zichzelf verwacht en graag “hoog” van de mens denkt en spreekt niet van, het wekt zelfs weerzin bij hen): m.n. de Psalmen 6, 12, 25, 31, 32, 36, 38, 39, 40, 51, 69.

Bron tekst: Gedeelte uit de preek “Vreemdeling op aarde” van ds. Theodorus van der Groe (1705-1784) – uitgegeven in de Reveil-serie (No. 536 – Juli-Augustus 2017) van Stichting “Smytegelt-Fonds”.

Bron afbeelding: SlidePlayer

Psalm 25-6 - wie heeft lust - SlidePlayer

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s