Gods almacht: troost in leven en in sterven…

“En Jona was in het ingewand van de vis, drie dagen en drie nachten” (Jona 1 : 17)

Lectures on Jonah – 1525/1526 (8)

“Jona moet dit ervaren hebben als de langste dagen en nachten die ooit onder de zon geleefd zijn. Hij zag geen zon of maan en kon het tijdsverloop niet berekenen. Ook had hij geen enkel idee waar hij zich bevond tijdens deze reis in de vis.

Hoe zullen zijn geweten en ingewanden hem hebben gepijnigd! Hoe vreemd moet zijn verblijf zijn geweest in maag en darmen en tussen de enorme ribben! Maar de dood bedreigde hem, en hij schonk weinig aandacht aan de vis. Zijn enige gedachte was: wanneer, wanneer, wanneer komt dit tot een einde?

O God, wat een geweldig wonder is dit! Wie kan echt bevatten dat een man drie dagen en drie nachten in een vis in het midden van de oceaan kan overleven, helemaal alleen, zonder licht en zonder voedsel, en uiteindelijk weer terugkeren naar het droge land? Wat een vreemde reis is dit geweest. Wie zou dit verhaal geloven en het niet als een leugen of een sprookje beschouwen, wanneer het niet in de Schrift was opgetekend?

God bewijst hier dat hij de dood en werkelijk alles in zijn almachtige Hand houdt en dat het voor Hem een eenvoudige zaak is om ons zelfs in de meest onbeschrijfelijke en wanhopige situaties te helpen. Dit lijkt ons ongelooflijk. Hij is overal aanwezig, in de dood, in de hel, te midden van onze vijanden, ja, zelfs ook in hun hart. (1) Want Hij heeft alle dingen geschapen, en Hij regeert ook over hen, en zij moeten alles doen zoals Hij het wil.

Dit verhaal is ten bate van ons opgetekend, en Gods almachtigheid wordt hier zo krachtig getoond om ons te doen vertrouwen en geloven, of we onszelf nu bevinden in “de greep van de dood” of in de handen van onze vijanden. Voor God zelf was het niet nodig om dit verhaal op te laten tekenen, noch gebeurde dit ten behoeve van Jona’s eigen heil.

De wereld kan “gladjes praten” over goddelijke almachtigheid en het lijkt gemakkelijk voor iedereen om te geloven dat God almachtig is, wanneer dit wordt beweerd, maar de praktijk laat zien hoeveel mensen dit werkelijk aanvaarden en geloven wanneer het in het leven “er op aankomt” en we ons met lijf en goed hebben over te geven en toe te vertrouwen aan God’s almacht en wanneer dat in het leven daadwerkelijk van ons gevraagd wordt om de waarheid daarvan te belijden te midden van dood en zonde.

Deze waarheid aanvaarden en daadwerkelijk belijden valt ons zwaar, en dat geldt ook voor de grootste heiligen. En toch, dit te weten en beseffen en vertrouwd te zijn met voorbeelden die dat illustreren, dat geeft troost. Zo juicht de profeet in Psalm 119 : 52: “Wanneer ik denk aan uw eeuwige voorschriften, o HEER, dan ben ik getroost.”

(1) Zie o.a. Psalm 33 (m.n. verzen 14-19)

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, they can use our web-form located on the homepage of www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. Our emails are free of charge and we do not ask for donations.

Bron afbeelding:  ucg-holland.nl

Jona - drie dagen en drie nachten - Pophotos.net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s