Gezond verstand voldoende om evolutie af te wijzen… (II)

Immanuel Velikovsky (1895-1979) aan het (voor)woord in zijn boek “Aarde in beroering”.

(…) Aanvankelijk was mijn voornemen, na de geschiedenis van deze vroegere aardse beroeringen tot één samenhangend geheel aaneen te hebben geregen, ter ondersteuning van de menselijke getuigenissen, ook geologisch en paleontologisch materiaal aan te dragen. Maar de wijze, waarop Werelden in botsing door zekere wetenschappelijke kringen werd ontvangen, bracht mij er toe, alvorens het schouwspel van vroegere catastrofen te doen herleven, ten minste iets van het bewijsmateriaal der gesteenten, dat al even luid spreekt als dat wat door geschreven kronieken en mondelinge overleveringen tot ons is gekomen, hier te bespreken. Dit bewijsmateriaal komt nimmer tot ons in overdrachtelijke vorm; en evenals de bladzijden van het Oude Testament of van de Ilias, valt er niets aan te veranderen. Grind en gesteenten, bergen en de bodem van de zee zullen getuigenis afleggen.

Weten zij van de dagen, niet zo lang geleden en in de oudheid, waarin de harmonie van deze wereld door de natuurkrachten werd verbroken? Hebben zij talloze wezens bedolven en in gesteente ingebed? Hebben zij de oceaan zich over vastelanden zien schuiven en werelddelen onder water zien verdwijnen? Werd deze aarde en de uitgestrektheid van haar zeeën gestriemd met een regen van stenen en met as bedekt? Werden haar wouden, door orkanen ontworteld en in brand geraakt, door de vloedgolven bedekt met zand en overblijfselen van de bodem van de oceanen? Er zijn miljoenen jaren nodig om een houtblok te verkolen, maar als het brandt slechts één uur. Hier ligt de kern van het probleem: veranderde de aarde in een langzaam proces, voegend jaar bij jaar en een miljoen jaren bij een miljoen jaren, waarbij het vredige gebied van de natuur de wijde arena was voor de strijd der menigten waarin de sterksten overleefden? Of gebeurde het ook wel, dat dit strijdperk zelf zich verwoed verhief tegen de strijdenden en aan hun gevechten een einde maakte?

Ik geef hier enkele bladzijden uit het boek der natuur. Ik heb alle verwijzingen naar antieke literatuur, overleveringen en volksverhalen er buiten gehouden; en ik deed dit opzettelijk, zodat achteloze critici het gehele boek niet kunnen uitmaken voor ‘verhalen en legenden’. Stenen en beenderen zijn de enige getuigen. Al zijn ze stom, ze zullen duidelijk en ondubbelzinnig getuigen. Toch zullen lieden met hardhorende oren en slechtziende ogen dit bewijsmateriaal ontkennen; en hoe troebeler hun visie, hoe luider en hardnekkiger ze zullen protesteren. Dit boek is niet geschreven voor hen die zweren bij de verba magistri – de heiligheid van hun schoolkennis (de meester heeft het zo gezegd); en laten zij er maar over debatteren zonder het gelezen te hebben.

Zie verder ook een nog volgende blogs  met daarin ook een te downloaden PDF-bijlage om (in beknopte vorm!) nog wat uitgebreider geïnformeerd te worden over de wetenschapper Immanuel Velikovsky en zijn werk.

Bron afbeelding: Tjok’s blog (afgebeeld een fossiel: Trilobiet)

Creatie en Evolutie - trilobiet - Tjoks blog

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Geschiedenis, Natuur, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s