Demas heeft mij verlaten… (II)

“Door uw volharding zult u uw leven verkrijgen. (Lukas 21 : 19)

(…) Het komen, tot Jezus is nog zo bezwaarlijk niet, het blijven bij Hem, volharden tot het einde, dat is de heilige kunst van het geloof.

(…) Demas heeft gecapituleerd! Het gerucht vliegt door de gemeente als een schuwe vogel. Het gaat als een schokkend bericht van mond tot mond: Demas is gedeserteerd! Demas heeft niet slechts z’n dienst opgezegd, maar hij heeft de kerk de rug toegekeerd.

Paulus noemt hier de man bij z’n naam, en de zonde bij haar naam, en dat is ook maar het allerbeste. Het is wel scherp gezegd, doch zo’n prediking haalt meer uit, dan wanneer de gemeente wordt doodgegooid met dierbare en versleten termen die het geweten niet meer raken.

(…) Ik geloof er dan ook geen steek van, dat Demas, toen hij van Paulus afscheid ging nemen (zo hij dat gedaan heeft!) gezegd heeft: Paulus, ik groet u, want ik heb de wereld lief gekregen! Dat doet men natuurlijk niet! Och, hoe gaat dat! (…) Maar Paulus, die z’n mensen kende, heeft het wel gevoeld. Als een steek in z’n eigen hart: „liefde voor de tegenwoordige wereld”!

Precies zoals een herder die z’n schapen kent, en informeert waarom de kerk verzuimd werd, gauw genoeg voelt, waar de schoen wringt: de tegenwoordige wereld! Dat wil toch wel wat zeggen! Een glimp te hebben gezien van de onovertrefbare rijkdom van Christus, het goed dat nimmermeer vergaat, en dan z’n liefde over te dragen aan een wereld die doodarm is, juist omdat ze tegenwoordige wereld is, en geen toekomst heeft!

Laten we Demas niet te hard vallen!

’t Is makkelijk oordelen, als men zelf niet voor het geval geplaatst is. (…) Laten we voorzichtig zijn. Laten we geen grote mond opzetten tegen Demas… (…) ’k Zou wel eens willen weten wat er terecht kwam van velen die nu ach en wee roepen om de „tegenwoordige wereld” als ze er zelf eens voor geplaatst werden, hoe moeilijk of gevaarlijk het kan worden om christen te blijven. Niet in een knusse omgeving. Maar midden in het vuur!

Er is een lelijke wereld van onzedelijkheid en brasserij. Er is ook een „mooie” wereld van cultuur en wetenschap. Er zijn onfatsoenlijke en eerbiedwaardige wereldliefhebbers. De man die z’n geld liefheeft of z’n eigen eer, is evengoed wereldmens als die het “eerloze” liefheeft. Er zijn meer liefhebbers van de tegenwoordige wereld dan u misschien zoudt denken.

Het is wel een verdrietige tegenstelling: Paulus en Demas! Twee mannen rennen in de loopbaan, de apostel én zijn „medearbeider”. Paulus heeft de goede strijd gestreden. Demas heeft het tegen z’n vijand –  de wereld  – moeten afleggen. Paulus heeft de loop beëindigd. Demas is midden in de strijd blijven steken. Paulus ziet uit naar de kroon der rechtvaardigheid en de toekomende wereld, Demas wordt gelokt door de schoonheid dezer tegenwoordige wereld.

Ben ik Demas?

Deze vraag heeft recht van bestaan, omdat, zoals we zagen, men de tegenwoordige wereld lief kan hebben, ook zonder met de kerk te breken.
Ons hart heeft onvermoede duistere diepten. Zelfs mede-arbeider van Paulus te zijn is nog geen waarborg voor behoudenis.
Timoteüs, aan wie Paulus deze dingen schrijft, had blijkbaar dit waarschuwende voorbeeld van Demas nodig, hoewel hij toch van jongsaf de Schriften geweten had, en een vrome moeder en grootmoeder had.

Schijn bedriegt. Kenden we Demas alleen uit de brieven aan Filemon en Colosse, we zouden hem allicht een plaats gegeven hebben in de galerij der heiligen. Maar nu komt de brief aan Timoteüs deze illusie verstoren: „Demas heeft mij verlaten”.

En uit deze brief richten zich de ogen van Jezus op u en mij en vragen:
„Hebt gij Mij lief?”

(…) 10 Velen zullen dan ten val komen, ze zullen elkaar verraden en elkaar haten. 11 Er zullen talrijke valse profeten komen die velen zullen misleiden. 12 En doordat de ​wetteloosheid​ toeneemt, zal bij velen de ​liefde​ bekoelen. 13 Maar wie standhoudt tot het einde, zal worden gered. 14 Pas als het goede nieuws over het koninkrijk in de hele wereld wordt verkondigd als getuigenis voor alle volken, zal het einde komen. (Uit Matteüs 24)

Bron tekst: Gedeelten uit “Hoofdstuk XIII – Demas” uit “Dubieuze posten – figuren uit de Bijbel” van ds. H. Veldkamp (1895-1956)

Bron afbeelding:   Bemoedigende Bijbelteksten

Judas-1-3 - tot het uiterste strijden - volharden - Bemoedigende Bijbelteksten

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s