Ontwaken uit de doodsslaap van de zonde…

“Want ik weet dat het mijn schuld is dat de storm zo tegen jullie tekeer gaat”
(Jona 1 : 12b)

Lectures on Jonah – 1525/1526 (6)

(…) “Maar als de kapitein Jona wakker maakt en gebiedt dat hij zijn God aanroept, veranderen de zaken. Hij wordt zich ervan bewust dat God met Zijn straf hem vervolgt en dat God zijn zonde niet vergeten heeft. Nu verheft het geweten zijn stem; Nu wordt het bewustzijn van de zonde wakker geschud; Nu is ‘de zonde de prikkel van de dood’ (1 Korintiërs 15 : 56) en manifesteert deze de toorn van God.

Nu wordt niet alleen het schip maar de hele wereld te klein voor Jona. De ironie ervan – nu zou hij God moeten aanroepen! Maar hij heeft meer angst dan alle anderen op het schip samen – want hij voelt en bemerkt, en zijn geweten vertelt hem ook dat deze storm tegen hem gericht is en dat Gods toorn hem nu getroffen heeft.

O, hoe nederig is hij nu. Hij spreekt alle andere mensen op het schip vrij van zonde – hij beschouwt ze niet als zondaars. Hij ziet geen zonde dan die van hemzelf. Dat is de weg van het berouw. Wanneer dat iemand dat overkomt en wanneer dat zijn geweten verontrust en verschrikt, dan ziet hij de hele wereld voor vroom aan, en alleen hijzelf is een zondaar. Dan verschijnt God genadig aan de hele wereld maar niet aan hem – dan treft Gods toorn niemand behalve hem alleen. Hij veronderstelt ook dat er geen andere toorn is dan die door hem gevoeld wordt, en hij beschouwt zich als de meest ellendige persoon die er te vinden is.

Dat was ook de ervaring van Adam en Eva na hun val in de zonde. Als God hen niet had opgezocht in de avondkoelte van de dag, dan zouden ze nooit (meer) op hun zonde acht hebben geslagen. Maar toen Hij aan hen verscheen, verborgen zij zich voor Hem.

Ook Petrus ging zijn eigen gang nadat hij Christus verloochend had. Hij voelde geen zonde – hij sliep ook alsof hij onder in een schip lag – hij was dood tot Christus hem aankeek. Toen kwam hij weer tot zichzelf en weende bitter. Zo zien we hier hoe hardnekkig, roekeloos en schijnbaar dood de zonde de mens maakt. Hij is niet gevoelig voor zichzelf en niet voor God en loopt veilig en onbeschaamd totdat God hem opzoekt en wakker maakt. Zo vindt de vrije wil niets om zich glorieus te verheffen.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 19, 210, 5-28

Bron: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, they can use our web-form located on the homepage of www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. Our emails are free of charge and we do not ask for donations.

Bron afbeelding: SlidePlayer

Ontwaakt gij die slaapt - LB 462

 

.

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s