Bent/kent u een zondagschristen…?

28 Wat dunkt u? Iemand had twee ​kinderen. Hij ging naar de eerste en zei: ​Kind, ga en werk vandaag in de ​wijngaard. 29 En hij antwoordde en zeide: Ja, ​heer, maar hij ging niet. (Uit Matteüs 21)

(…) Weet u wel, dat er bijna nergens zoveel toneel gespeeld wordt als…. in de kerk? Misschien doen we er zelf wel aan mee. U moet mij goed begrijpen, ik bedoel niet dat schouwburg-toneel, maar dat gecamoufleerde toneelspel, dat zo angstig veel voorkomt onder ons.

U weet wel: een toneelspeler doet zich anders voor dan hij werkelijk is. Hij speelt een rol. ’t Lijkt wel precies echt, maar ’t is niet echt. Nu, deze jongen uit de gelijkenis is een volleerd toneelspeler. En allen, die op hem gelijken, zijn toneelspelers. Die alleen maar doen alsof. Die een rol spelen, en dikwijls heel goed spelen. Maar ’t is niet echt. Ze nemen de schijn aan van echte gehoorzaamheid en gewilligheid, maar het wezen ontbreekt er nog aan. Ze zijn zelfs helemaal niet van plan om te doen, wat ze zeggen. Ze komen wel regelmatig in de kerk, en zeggen amen en knikken ja tegen God, maar in de week is daar niets van te merken. Men noemt zulke lieden ook wel eens : „Zondagschristenen”.

Weet u, waar zij dikwijls aan doen denken? In Versailles, niet ver van Parijs, heeft men prachtige parken, en in die parken bevinden zich niet minder prachtige fonteinen. Wie daar op een zomerse Zondag een bezoek brengt, kan zien hoe die fonteinen in de vorm van zeenimfen machtige waterstralen de lucht in spuiten, en als de zon daarin schijnt, levert dat een weelde van kleuren op. Maar komt u in datzelfde park op een gewone dag in de week, dan merkt u niets van al die schoonheid, er is geen enkele fontein die wat doet, ze liggen allemaal droog.

Nu, zo zijn de Zondagschristenen precies. Er is een groot verschil, of u ze op een Zondag ziet, of dat u ze waarneemt op een dag in de week. Thuis en op hun werk zijn ze toch anders dan in de kerk. Zo’n type was deze knaap uit de gelijkenis ook: „Ja, heer. …en hij ging niet!”

Het luistert in de dienst van de Here bijzonder nauw. De Here vraagt geen gehoorzaamheid zonder meer. Maar Hij vraagt gehoorzaamheid met een accent, het accent der liefde. Dit is het grote verschil tussen onze hemelse Koning en een aardse dictator.

Een dictator is tevreden, meer dan tevreden met de strakke gehoorzaamheid. Als zijn onderdanen maar buigen en beven. Al vloeken ze hem in hun hart, dat deert hem niet. Hij vindt z’n glorie in het „Befehl ist Befehl!”

Maar God de Here vraagt een betere, een nieuwe gehoorzaamheid, een hart en een volk, dat zeer gewillig is op de dag van Zijn heirkracht, waarbij het hart zich met de daden paart, een hart dat de Koning niet vloekt, maar zegent.

De gehoorzaamheid is identiek met liefde. In ons doopformulier worden gehoorzaamheid en liefde ook als volkomen gelijkwaardige grootheden náást elkaar geplaatst: „wij worden vermaand en verplicht tot een nieuwe gehoorzaamheid, namelijk, dat wij deze God (Vader, Zoon en Heilige Geest) aanhangen, betrouwen en liefhebben”.

Van die liefde weet een “Zondagschristen” niets. Hij heeft slechts zichzelf lief. Hij doet een heleboel dingen, maar laat na het zwaarste der wet: de liefde! „Ik ga, heer!”. „En hij ging niet!”.

Waar liefde woont, gebiedt de HEER Zijn zegen:
Daar woont Hij Zelf, daar wordt Zijn heil verkregen,
En ’t leven tot in eeuwigheid.
(Psalm 133 vers 3, OB)

Bron tekst: “Hoofdstuk XI – De jongen die ja zei” uit “Dubieuze posten – figuren uit de Bijbel” van ds. H. Veldkamp (1895-1956)

Bron afbeelding: Holyhome.nl en Bijbelse plaatsen.nl

Waar liefde woont - Holyhome.nlDe wijngaard - druiventrossen - Bijbelse plaatsen.nl

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s