De eer van mensen boven de eer van God…

Saul​ zei tegen Samuël: Ik heb gezondigd, want ik heb het bevel van de Here, uw opdracht, overtreden; maar ik vreesde het volk en ik heb naar hen geluisterd.” (1 Samuel 15:24) (2)

Waarom heeft Saul het volk in plaats van God gehoorzaamd? Omdat hij de mensen in plaats van God vreest. Hij vreest de menselijke gevolgen van gehoorzaamheid aan God meer dan dat hij de goddelijke gevolgen van de zonde vreest. Hij vreesde de ontevredenheid van het volk meer dan de ontevredenheid van God. En dat is een grote belediging voor God.

In feite zegt Jesaja dat het een soort trots en dat het hoogmoed is om bang te zijn voor wat een mens kan doen, terwijl we de beloften van God negeren. Hij citeert God met deze doordringende vraag: “Ik, Ik ben het, die u troost. Wie zijn jullie, dat jullie bevreesd zijn voor een sterfelijk mens, voor een mensenkind, dat als gras wordt weggeworpen; dat jullie vergeten de Here, jullie Maker, die de hemel uitspande en de aarde grondvestte;…” (Jesaja 51: 12-13).

Vrees voor de mens mag niet trots en hoogmoedig overkomen, maar dat is wat God zegt dat het is: “Wie denk je wel dat je bent met je vrees voor mensen en mij uw Maker vergeet!”

Het punt is dit: als je mensen vreest, ben je begonnen met de heiligheid, de kracht en de waardigheid, van God en zijn zoon Jezus te ontkennen. God is oneindig veel sterker. Hij is oneindig veel wijzer en oneindig meer vol beloning en vreugde. Om van Hem afvallig te worden uit vrees voor wat een mens kan doen, dat is miskennen van alles wat God belooft heeft aan ieder die Hém vreest. Mensenvrees is voor Hem een grote belediging. En met zo’n belediging kan God geen genoegen nemen.

Maar ook waar en zeker is dat wanneer we Gods beloften horen en moedig op Hem vertrouwen, mee door oprechte vrees God te misnoegen door ons ongeloof, dan geven we Hem de eer die Hem toekomt. En daarin vind Hij vreugde.

(142 Toch waren er ook veel leiders die wel in hem geloofden, maar vanwege de ​farizeeën​ kwamen ze daar niet openlijk voor uit, omdat ze niet uit de ​synagoge​ gezet wilden worden. 43 Ze stelden meer prijs op de eer van mensen dan op de eer van God. (Uit Johannes 12)

(222 Daarop zei ​Samuel: ‘Schept de HEER meer behagen in ​offers​ dan in gehoorzaamheid? Nee! Gehoorzaamheid is beter dan ​offers, luisteren is beter dan het vet van rammen. 23 Weerspannigheid  is even erg als toverij, en eigenzinnigheid (ongezeglijkheid)  is even slecht als beeldendienst. (Uit 1 Samuël 15)

Bron tekst: John Piper (bovenstaande tekst werd eerder gepubliceerd door pastor Paul Zadok (Uganda).

Bron afbeelding:  Dr. J’s Apothecary Shoppe en DailyVerses.net

psalm-56-4 fear for man

psalmen-56-5 - vrees voor mensen - DailyVerses.net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s