De ongehoorzame godsman (profeet)…

(…) 15 Toen zei de ​profeet: ‘Ga met me mee naar ​huis​ om wat te eten.’ 16 ‘Ik kan niet op uw uitnodiging ingaan,’ antwoordde de ​godsman. ‘Ik mag in uw woonplaats niets eten en niets drinken, 17 want er is mij door de HEER een verbod opgelegd met de woorden: “Je mag daar niets eten en niets drinken en niet langs dezelfde ​weg​ teruggaan als je gekomen bent.” 18 ‘Maar ik ben ook een ​profeet, net als u,’ voerde de ander aan. ‘En tegen mij heeft een ​engel​ in opdracht van de HEER gezegd: “Neem hem mee terug naar je ​huis​ en laat hem wat eten en drinken.”  (…) (Uit 1 Koningen 13)

(…) Deze ongehoorzame profeet is niet een stoffige figuur uit de oudheid, maar het beeld van ieder die eerder en liever luistert naar het woord, van een mens, dan naar het Woord van God. Om de eenvoudige reden, dat het eerste altijd veel prettiger is, en niet zo dwars tegen het vlees ingaat.
Dit is eigenlijk altijd al zo geweest.
God zegt in het paradijs: niet eten! Maar de duivel heeft een contra-openbaring, en u weet de rest! God zegt hier tot Zijn knecht weer: niet eten!! Man Gods, bedwing uw vlees en blijf vasten, het gaat niet om een kleinigheid, maar om Mijn zaak!

Maar de leugen vleit: och kom, wat zou dat eten, man, wees niet al te preuts, en je kunt niet zo op alle details letten — en u weet weer de rest!
En dat gaat zo maar door!
Gods Woord zegt: wie zichzelf niet verloochent, die kan Mijn discipel niet zijn !
Maar de leugen krast er doorheen: waarom moet gij nu altijd de minste wezen.

De Bijbel houdt voor: trek geen ander juk aan met een ongelovige, maar de mens fantaseert: Je kunt nooit weten waar ’t goed voor is!
Wordt deze wereld niet gelijkvormig, waarschuwt Paulus, maar wij zeggen: wat is er nu tegen ’n pretje en heeft David ook al niet eens gedanst?

Nee, wat die oude profeet uit Bethel, die leugenprofeet, lispelde, dat vinden we in de grond van de zaak nog zo gek niet. Er zijn teksten in de Bijbel die zeggen: zó! maar met een beetje zoeken en een beetje handigheid is er wel een andere tekst, ’n soort contra-openbaring, te vinden, die zegt: zus! en die óns meer ligt.

De Schrift houdt ons heel eenvoudig voor: bekeert u! Maar er zijn minstens evenveel uitspraken in de Bijbel op te zoeken, waar gezegd wordt dat de mens van zichzelf tot geen ding in staat is. Ziet u nu wel? Mens, het moet je maar gegeven worden! Prachtig! Zo blijven we met al onze goddeloosheid en onbekeerlijkheid nog vroom ook!
Precies als die deugniet in Bethel die van „openbaringen” en „engelen” fantaseerde. Wat een vroom geknoei is er toch in deze wereld – ook onder Gods kinderen!

Bron tekst: “Hoofdstuk V – De ongehoorzame profeet” uit “Dubieuze posten – figuren uit de Bijbel” van ds. H. Veldkamp (1895-1956)

Bron afbeelding: SlidePlayer

Godsman - ongehoorzame profeet 1 Kon 13 - SlidePlayer.nl

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s