Hemelvaartsdag (2017)

“Ik geloof in Jezus Christus, opgevaren naar de hemel, en zittende aan de rechterhand van God de Vader.” (Uit de “twaalf artikelen des geloofs”)

Luther preekte op Hemelvaartsdag 14 mei 1523 naar aanleiding van het slot van Markus 16. Uit de aanhef en het vervolg van de preek blijkt dat de preek over de Geloofsartikelen gaat, en dan met name over ‘Opgevaren naar de hemel’ en ‘Zittende aan de rechterhand van God de Vader’. Het is dus meer wat wij een ‘Catechismuspreek’ zouden noemen – trouwens een heel gebruikelijk thema voor die dag. De preek begint dan ook met: ‘Men preekt op deze dag over de Artikelen, waarin wij spreken: “Ik geloof in Jezus Christus, opgevaren naar de hemel, en zittende aan de rechterhand van God de Vader.” Hierover kunt u ook in het kort lezen in dit Evangelie.’

(…) “Als wij zeggen dat Christus opgevaren is naar de hemel en daar zit aan de rechterhand van God, dan gaat dat alle mensenverstand te boven. Laat daarom uw verstand maar thuis en zeg: ‘Dit is de Schrift en Gods Woord, dat is onmetelijk hoger dan alle menselijk inzicht en begrip.’ Daarom, nu daarvan weg en de Schrift gegrepen. Daarin schrijft de Heilige Geest over deze Mens, dat Hij naar de hemel is opgevaren, aan de rechterhand van God zit en regeert.

Wat een wonderlijk Mens is dat! Luister maar wat de achtste Psalm over Hem zegt: ‘Want Hij is een kleine tijd door God verlaten geweest, daarna met eer en heerlijkheid gekroond. U hebt Hem gesteld over alle werken van Uw handen en alle dingen hebt U onder Zijn voeten geworpen’ (vgl. Psalm 8:6 vv en Hebreeën 2:7 vv). Daar spreekt de profeet over een Mens met God en verwondert zich dat God Hem voor een kleine tijd vernederd heeft, namelijk toen Hij Hem heeft laten lijden en sterven. Zodat men nu dacht dat er geen God meer met Hem was.

Maar spoedig daarna stelt Hij Hem tot Heere over al Zijn werken, zodat alles Hem moet gehoorzamen – dat is alles wat in hemel en op aarde is. Aan deze woorden moeten wij ons houden, daaraan moeten wij hangen en die geloven. Want het verstand kan er niets mee beginnen, maar zegt dat het leugens zijn.

Zal nu alles aan deze Mens onderdanig zijn en onder Zijn voeten liggen, dan moet Hij daar op zo’n manier zitten en regeren, dat Hij in de hele wereld, in hemel en hel én in ieder mensen hart bijzonder, niet alleen alle zonde en ongerechtigheid, maar ook de gerechtigheid [van het geloof] ziet – en dit alles niet alleen ziet, maar ieder mens ook in overeenstemming daarmee zal regeren.

Daarom zijn het verheven en machtige woorden en zij geven het hart grote troost, zodat zij die dit geloven, rustig en moedig worden en daarop roemen en zeggen: ‘Mijn Heere Christus is een Heere over dood, duivel, zonde, gerechtigheid, lichaam, leven, vijand en vriend, waarvoor zou ik dan nog vrezen?’

Maarten Luther: Sermon am Himmelfahrtstage, 14 Mai 1523, vgl. WA 12, 562, 33 – 563, 19

Bron: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van ons e-mailadres info@maartenluther.comen van onze website: www.maartenluther.com

Bron afbeelding: Imgrum

Psalm 68 - hemelvaart - Imgrum

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s