Met gesloten ogen…

Maar Jona stond op en vluchtte (Jona 1 : 3a)

Lectures on Jonah – 1525 (1)

Het is duidelijk dat Jona bang was voor de omvang van de taak waarmee hij naar Ninevé werd gezonden. Hij was ook bang voor zo’n machtig koninkrijk, voor zulke machthebbers, net alsof iemand vandaag naar het koninkrijk van de Turken zou worden gestuurd. En de Heer vergroot en verzwaard de omvang van de taak toen Hij zei: “Hun boosheid is voor Mij opgestegen” (Jona 1: 2).

En zo door deze proclamatie te Ninevé zou Jona de bittere haat van allen tegen zichzelf opwekken, omdat hij alle heersers schuldig zou verklaren aan boosheid – en hij was zelf niet meer dan een eenzaam en eenvoudig en nederig man. Maar hij zondigde, zoals ik al zei, omdat hij niet op het Woord van God zag, waardoor hij werd gezonden, maar op het te verrichten werk zelf, waarvoor hij gestuurd werd, en naar de zwaarte en omvang van dat werk.

Want het vlees (1) kan het Woord van God niet geloven en zich aan God toevertrouwen wanneer het afgaat op menselijk inzicht en op grond daarvan de mogelijke gevolgen berekent. Echter, een waar geloof gaat God’s weg met gesloten ogen – het klampt zich vast aan God’s Woord – het volgt het Woord – het vertrouwt het Woord, zelfs wanneer alle schepselen zich er tegen keren, zelfs wanneer naar ons menselijk inzicht niets minder waarschijnlijk lijkt dan dat gebeuren zal wat het Woord ons wil doen geloven dat zal gebeuren, zelfs als de hemel en de aarde alleen maar voorbestemd lijken om voorbij te gaan.

Dit betekent dat zelfs als God tot ons zou zeggen, dat er een nieuwe hemel zal zijn, dat het geloof, met gesloten ogen en zonder andere gedachten de kans te geven en bezwaren te opperen, heel eenvoudig het Woord gelooft en zó de God van de Waarheid verheerlijkt. Aangezien Jona dit niet gedaan heeft, maar naar de omvang en de moeilijkheid van de hem opgelegde taak keek, kon hij alleen maar bang zijn.

(1) Een mens zoals hij van nature is en denkt en redeneert en handelt.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 13, 244, 5-23

Waar de weg mij brengen moge, aan des Vaders trouwe hand
loop ik met gesloten ogen naar het onbekende land.
(Liedboek uit Gezang 293)

Bron: Bovenstaande tekst werd vertaald uit het Engels (één van de “martinluther-quotes” – zie hieronder).

If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com. Or, they can use our web-form located on the homepage of www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. Our emails are free of charge and we do not ask for donations.

Bron afbeelding:  Pinterest

Wat de toekomst brenge moge - Lied 293 - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s