Groei van Godsvertrouwen in tijd van diepe nood…

Trouwens, allen, die in Christus Jezus godvruchtig willen leven zullen worden vervolgd.
(2 Timoteüs 3 : 12)

(…) God gaf op vrijdag 2 februari 1945, tijdens een procesdag van het Volksgerichtshof, aan Friedrich Justus Perels moed en verstand, zodat hij een geschikt woord tot zijn verdediging kon spreken. De gevreesde voorzitter van die hoge rechtbank, Roland Freisler, vonniste op deze dag tevens voor het laatst. Eén dag later werd hij tijdens een geallieerde luchtaanval door een vallende balk verpletterd.

(…) Verstandelijk was het voor Friedrich Justus helder wat dit vonnis betekende. Maar later greep deze rechterlijke uitspraak hem emotioneel en psychisch zo aan, dat hij veel diepe dalen van aanvechtingen en worstelingen beleefde, voor hij de ware rust mocht vinden. In het Woord van God en in het gebed vond hij uiteindelijk de kracht om alles wat hem was opgelegd te dragen.

Perels zag de levenstijd die hij nog zou krijgen als een voorbereiding op de eeuwigheid. Hij schreef: “Elke dag zie ik onbekende zwakheden en zonden. En ik probeer die door middel van het bidden aan God over te geven, ook jullie dienen dat te doen. Hij helpt werkelijk, omdat Hij leeft en is opgestaan.”

(…) Zijn geloof werd versterkt. Daarvan getuigen deze woorden: “Men dient te geloven als Abraham, Mozes en Jakob en zoals zij in het Evangelie, aan wie de Heere een wonder heeft gedaan. God is de soevereine God. Wij behoren steeds weer naar Hem te gaan, juist dan als wij ervaren dat wij zwak zijn en niets betekenen! Het ergste van alles is de onverschilligheid.”

Vier weken voor zijn sterven schreef hij aan zijn vrouw en driejarig zoontje Joachim: “Ik ben geheel getroost, hoe ook alles mag gaan. In deze tijd heb ik veel innerlijke hulp ervaren. Het beslissende punt voor ons allen is: Christus’ bloed en gerechtigheid is mijn heerlijkheid en erekleed. Ik moest eerst geheel verloren gaan en tot schande worden, voordat ik dat heil verstond, gelijk de tollenaar. Lieve vrouw, wees daarom getroost. Christus wil ook jou en de anderen wonderlijk helpen.”

(…) In een alinea over de dood, door Kohlbrugge geschreven in augustus 1827 aan zijn moeder en grootmoeder, had Perels deze woorden onderstreept: “Geen nood, waar wij strijden, daar is God; waar het dal des doods is, daar is God; waar de duivel met zijn ganse heir op ons losstormt; daar is God; waar de wereld grijnst en ons lastert, haat en vervolgt, daar is God; waar zonde en dood ons dreigen, daar is God. Ja, onze God, wij volgen Hem; op Zijn bevel gaan wij, waar Hij ons zendt; wij sidderen niet, Hij is met ons, geen haar valt van ons hoofd zonder Zijn wil. Zijn wil geschiede! Houden wij niets meer, wij houden toch Hem. Hij houdt ons!

(…) Terwijl de Russen al in de wijken en straten van Berlijn vochten, werd Perels in de nacht van zondag op maandag 23 april 1945 door zwaarbewapende SS-ers met zijn zeven vrienden uit de gevangenis gehaald. Men zei hen, dat ze in de Prinz Albrechtsstrasse zouden worden vrijgelaten. Maar het tegendeel gebeurde, want in de puinhopen van de Duitse hoofdstad werden ze dichtbij het station van Potsdam heimelijk door een nekschot vermoord. Voorlopig werden ze in een bomtrechter ‘begraven’. Op zijn overlijdensbericht stond zakelijk vermeld: ‘Op een stuk grond bij het station dood gevonden.’ (…)

Bron tekst: Protestants Nederland – “Nazi’s vermoordden Friedrich Justus Perels (2) – door A.B. Goedhart te Leerbroek (83e jaargang | No. 5 | Mei 2017)

Bron afbeelding: Wikipedia

Graf van Justus Friedrich Perels - Wikipedia

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s