Zijn bloed kome over ons…

“En heel het volk antwoordde en zei: zijn bloed kome over ons en over onze kinderen.
(Mattheüs 27:25)

Huiveringwekkend was het wat Pilatus toegeschreeuwd werd door de tal­loze Joden voor het gerechtsgebouw: “Zijn bloed kome over ons en over onze kinderen!” Pilatus, wij nemen de verantwoording voor de dood van die Jezus wel op ons.

Maar weet u wat zo apart is aan deze woorden? Dat ze zeer geschikt zijn om door ons overgenomen te worden. Niet schreeuwend, maar bid­dend. Niet gericht tot Pilatus, maar tot God. Wie dat doet, haalt zijn liefde naar zich toe.

Merken we dat satan ons vasthoudt? Hoor wat Petrus zegt: “Vergeet dat u niet met zilver of goud vrijgekocht bent uit uw zinloze wandel, maar door het kostbaar bloed van Christus.” Wat bidden we dan? “Uw bloed kome over mij, Uw bloed dat vrijkoopt.”

Betrappen we onszelf erop dat ons denken, doen en laten niet vrij is van onheilige elementen? Hoor wat de auteur van de Hebreeënbrief zegt: “Jezus heeft, opdat Hij door Zijn bloed ons zou heiligen, geleden.” Bid daarom: “Uw bloed kome over mij, Uw bloed dat heiligt.”

Durven we niet tot God te gaan, omdat we zoveel op onze kerfstok heb­ben? Hoor wat dezelfde auteur zegt: “Wij hebben vrijmoedigheid tot God te gaan door het bloed van Jezus.” Dan is ons gebed: “Uw bloed kome over mij, Uw bloed dat vrijmoedigheid schenkt.”

Vallen we tot onze schrik uit zwakheid in zonden, niet soms zoals het doopformulier zegt, maar vaak? Hoor het machtige woord van Johannes: “Het bloed van Jezus Christus, Gods Zoon, reinigt ons van álle zonde.” We vouwen onze handen en vragen: “Uw bloed kome over mij, Uw bloed dat reinigt.”

Worden we aangevochten door het feit dat de vrede zo ver weg is, in ons eigen leven, in deze wereld? Wat staat in de Colossenzenbrief? “Christus heeft vrede gemaakt door het bloed van Zijn kruis.” We klemmen ons vast aan deze woorden en bidden: “Uw bloed kome over mij, Uw bloed dat vrede geeft.”

Ook een ander woord van Paulus bergen we als een schat op in ons hart:

“Nu wij gerechtvaardigd zijn door Christus’ bloed,
zul­len wij door Hem behouden worden van de toorn.”

Dat woord eigenen we ons toe door te bidden: “Uw bloed kome over mij, Uw bloed dat rechtvaardigt.”

Kunnen we de twijfel niet van ons afschudden? Laten we bedenken dat we het water van de doop nog veel minder van ons kunnen afschudden. Dat garandeert ons: “Als wij in de Naam van de Zoon gedoopt wor­den, zo verzegelt ons de Zoon dat Hij ons wast in Zijn bloed van al onze zonden.” – En de wijn op de avondmaalstafel bindt ons op het hart: “De drinkbeker der dankzegging is de gemeenschap aan het bloed van Christus.”

Wat rest ons anders dan vol verwondering te roe­men in onze Here Christus en te zingen:

O afgrond, waarin alle zonden verzinken en niet meer bestaan!
O diep geheim van Christus’ wonden – het oordeel is te niet gedaan!
O Heer, Uw bloed roept voor altijd: barmhartigheid, barmhartigheid!

Bron tekst: Ecclesia  nr. 7 april 2017 – Meditatie van  H.J. Lam, Barneveld
Bron afbeelding: Summa catholica ad mentem Sancti Thomae Aquinatis – blogger

Summa catholica ad mentem Sancti Thomae Aquinatis - blogger

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s