Moeten/zullen wij nog bidden om een opwekking?

Want ook al hebben jullie weinig invloed, jullie zijn trouw gebleven aan wat Ik heb gezegd en hebt Mijn Naam niet verloochend,’ (…) ‘Omdat jullie trouw zijn gebleven aan Mijn gebod om stand te houden, zal Ik jullie ook trouw zijn wanneer binnenkort de tijd van beproeving aanbreekt, als heel de aarde en de mensen die erop leven op de proef worden gesteld.‘ (Uit Openbaring 3 uit vers 8 en vers 10)

Geciteerd: Maar ook een periode van voorbereiding op wat komen gaat: vieren en dankbaar gedenken dat de Heilige Geest niet alleen gekomen is, maar ook nooit meer is weggegaan. Vooral is het een tijd van verootmoediging en gebed om een opwekking: „Heilige Geest, Gij Kroongetuige, zie ons voor Koning Jezus buigen en nederig om gratie smeken en wachten op Uw teken*. Steek ons aan door Uw felle vlam.”

Opgemerkt 1: Wanneer wij de brieven aan de zeven gemeenten lezen, dan wordt geen van de gemeenten – hoe ver beneden peil het geestelijk leven daar ook was – opgeroepen om dan maar te gaan bidden of er een nieuwe uitstorting van de heilige Geest mag plaatsvinden en dat daardoor ‘heel Asia’ (waar Efeze de hoofdstad van was) voor Christus gewonnen mag en zal worden. Nee, ze worden ernstig gewaarschuwd om berouw te hebben en zich te bekeren en ook dat bij nalatigheid hun lampenstandaard van zijn plaats zal worden genomen. En we weten dat dat later in Asia ook daadwerkelijk gebeurd is.

Opgemerkt 2: In Gods Woord vinden we ook geen beloften over nieuwe uitstortingen van de heilige Geest of een opdracht om te bidden dat er toch (nog weer) een uitstorting in hen of een opwekking in een stad of regio, waarin een gemeente gesticht was, zou mogen plaatsvinden. We vinden en hebben dus geen grond voor gebed hiertoe en dat lijkt me voldoende reden om de gemeenten/kerken niet op te roepen en bijeen te roepen voor zulk gebed! Doen we dat wel, dan kan dat bidden zeker vergeleken worden met het bidden van de Baälspriesters uit de tijd van Elia. Die hoopte hun god Baäl te kunnen bewegen om vuur uit de hemel neer te laten dalen.

* Op welk teken wachten wij dan nog? (Zie hierbij Matteüs 12:38-50)

> Lees hierbij de eerste preek uit een prekenserie over Samuël van ds. J.W. Verheij (1911-2008):

Bron citaat: RD Opinie | Weerwoord – ‘Ik geloof in de Heilige Geest’ – door W.H.Th. Moehn (1)
(1) De auteur is bijzonder hoogleraar geschiedenis gereformeerd protestantisme vanwege de Gereformeerde Bond aan de PThU in Amsterdam en predikant van de hervormde wijkgemeente Grote Kerk in Hilversum.

Onze hoop zal niet worden beschaamd, omdat Gods liefde in ons hart uitgegoten is door de heilige Geest, Die ons gegeven is.‘ (Uit Romeinen 5 het 5e vers – Lees heel Romeinen 5)

Bron afbeelding: Steppes of Faith

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s