Moeten we onszelf en anderen leren geloven?

Maar het fundament dat God gelegd heeft, ligt onwrikbaar vast en draagt het opschrift: “De Heer weet wie Hem toebehoren” en “Laat ieder die de naam van de Heer noemt onrecht uit de weg gaan”.’ (Uit 2 Timoteüs 2 vers 19)

Geciteerd: Vooral de invloed van ontkerkelijking op het leren geloven is groot, stellen de onderzoekers. „Voor de jongeren die buiten de kerk niet open zijn over het geloof wordt geloven een klein eilandje in hun leven. Jongeren die er wel open over zijn, krijgen veel vragen, waardoor ze gaan twijfelen of zelf opnieuw gaan nadenken.”
Jongeren noemen „opvallend vaak” christelijke kampen en evenementen als de belangrijkste plaatsen om te leren geloven. Ook thuis is een belangrijke plek, vooral voor jonge tieners. Het jeugdwerk noemen zij ook vaak: daar zijn „gezelligheid en verdieping” belangrijk. Ze voelen zich er over het algemeen thuis en kunnen er vriendschappen sluiten.
De kerkdienst is eveneens een belangrijke plaats om te leren geloven, geven de jongeren aan. Met name oudere jongeren zijn hier juist heel kritisch op. Het vaakst zeggen zij dat de „kerkmuziek” te ver van hen af staat. Maar ze noemen ook zaken als preken die onvoldoende concreet zijn of een te moeilijk niveau hebben.

Opgemerkt 1: Jezus riep zijn discipelen en ze volgden Hem in geloof! Petrus en Paulus verkondigden het Evangelie en riepen de hoorders op zich te laten dopen en dat dopen durfden ze direct al te doen omdat ze het geloof als een kracht en gave van de heilige Geest beschouwden en niet als een gevolg van hun inspanningen om hun hoorders het geloof aan te praten. Zo ben ik thuis ook opgevoed bij Gods Woord. Mijn ouders zijn nooit bezig geweest ons het geloof te leren, maar ze hebben met ons geleefd bij Gods Woord en van gebed en daarbij vertrouwd op het krachtige werk van de Geest in hun harten en die van ons. Wij zullen en mogen de middelen trouw gebruiken, maar al het hartenwerk wordt gedaan door onze Drie-enige God.

Opgemerkt 2: Daarom is het beslist niet waar dat ontkerkelijking geloven moeilijker maakt! En dat zullen we in de eerste plaats zo behoren te belijden op grond van Gods Woord, maar het is zeker ook mijn eigen ervaring. We hebben meer gevaar te duchten van het misverstaan van Gods Woord en allerlei dwaalleer binnen de gemeenten/kerken – en die zijn er alle eeuwen geweest – dan van ontkerkelijking. Daarom is de jeugd thuis en in de gemeente opvoeden bij de gezonde leer van Gods Woord een zeer verantwoordelijke opdracht voor allen die daar een taak in hebben.

Opgemerkt 3: Wie vinden dat het wel waar is (dat ontkerkelijking geloven bemoeilijkt), dat zijn de mensen die de (al of niet gedoopte) kerkjeugd op zichzelf terugwerpen door het niet aanvaarden van wat we/ze op grond van de doop over onszelf en onze kinderen mogen belijden – of door het niet willen laten dopen van de kinderen in de gemeente/kerk om hen dan bij het opgroeien voor te houden dat ze natuurlijk eerst zelf moeten leren en gaan beslissen of ze Gods Woord (het Evangelie) willen geloven of niet. Deze mensen weerstaan hiermee het werk van de Geest in de harten en hoofden van hun kinderen. Maar een dopeling kan alleen maar de waarheid van het Evangelie door ongeloof (leren) verwerpen en daarmee het goede werk van de heilige Geest in zijn of haar leven en hart ontkennen en verwerpen*.

* De discipelen hadden dat dat ook kunnen doen toen onze Heer hen vroeg of ze soms ook niet wilden weggaan: zie Johannes 6 : 67-71.

>> Leestip: 2 Timoteüs 2 : 14-26.

Bron citaat: RD Kerk & religie – ‘Onderzoek PKN onder jongeren: ontkerkelijking maakt geloven moeilijker’ – door Redactie kerk

Als iemand zich van alle kwaad gereinigd heeft, wordt hij een bijzonder en geheiligd voorwerp/instrument (in het Huis van God), dat Zijn Eigenaar vele diensten kan bewijzen en geschikt is voor elk goed doel.‘ (Uit 2 Timoteüs 2 vers 21)

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s