‘De wijsheid van het kruis zeer verborgen’…

Niemand is te vergelijken met U‘ … (uit Psalm 40 uit vers 6)

Geciteerd 1: ‘Niemand is te vergelijken met U’, juicht David. Zijn dat grote woorden van hem? Hoe komt Hij er op? Weet je, David durft deze grote woorden te zeggen omdat hij het zelf ervaren heeft. Hij heeft die ervaring opgedaan in zijn omgang met God. Daarom zingt hij een loflied voor Hem. Lees maar wat David allemaal over God zegt. Wat ben je gelukkig als je God zó kent!

Opgemerkt 1: Zullen we niet eerder in de woorden van deze Psalm Davids geloof (Godsvertrouwen!) zien en afleiden, dan roemen in Davids ervaring(en) met God? Meer dan koning Saul heeft David in zijn leven reden gehad om op basis van wat hem overkwam (ervaarde) en wat hij gedaan had zijn vertrouwen op God – op Zijn voortdurende genade en bijstand – maar op te zeggen en om zijn heil liever elders te zoeken (in andere machten, militair of zelfs in de geestenwereld).

Geciteerd 2: Altijd scherp ik jullie in en herinner ik jullie eraan dat de woorden van de Heilige Schrift, woorden van geloof, hoop en liefde zijn. Daardoor worden we in Christus onderwezen, zodat we niet in iedere vrees vallen en ondergaan. (…) Door Gods Woord worden we onderwezen om tegen hoop op hoop te geloven (Romeinen 4 vers 18). Deze wijsheid van het kruis is in onze dagen bovenmate zeer verborgen in een diep geheimenis. Toch is er geen andere weg naar de hemel (1) dan door dit kruis van Christus! Daarom moeten we op onze hoede zijn dat niet het leven van doen en laten, met zijn werken, én het beschouwende leven (in de klooster- of studeerkamers) met zijn overdenkingen (2), ons zouden bekoren. Zowel het een als het ander is heel lieflijk en vredig, maar daarom juist ook gevaarlijk!
Dit is dan ook de reden dat dit leven altijd door het kruis ingetoomd en door tegenheden verstoord moet worden. De weg van het kruis is echter allerpijnlijkst. Zalig de mens die dit verstaat.

(1) Naar de hemelse wijsheid die nodig is in dit leven, namelijk om het in en onder alles toch van God te blijven verwachten en daarom ook steeds uit te zien naar Christus’ wederkomst.
(2) Ook niet de inspirerende bruisende activiteit van vergaderkamers van kerkenraden en (hun) commissies.

>> Leestips: Psalm 40 en Romeinen 8 : 1-17.

Bron citaat 1: Dag in Dag uit 2023 – Meditatie van vrijdag 12 mei – Leger des heils | Ark Media
Bron citaten 2: ‘Vertroost elkaar met deze woorden…’ – Citaat/meditate van 12 mei – Den Hertog uitgeverij (2022)

U hebt mijn oren geopend voor U‘ (Uit Psalm 40 uit vers 7)

Bron afbeelding: SlideShare

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s