Over leven met een belofte…

Trek weg uit je land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten,
en ga naar het land dat ik je zal wijzen.‘ (Uit Genesis 12 vers 1)

Paria, nomade, migrant, pelgrim of vreemdeling en bijwoner?

Paria: Een paria, verschoppeling of verstoteling is iemand die uit de samenleving of maatschappij is verstoten of op een bepaalde manier wordt uitgesloten of genegeerd.
Nomade: Dat zijn mensen of bevolkingsgroepen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en doorgaans mee met hun vee rondtrekken.
Migrant: landverhuizer. Iemand die naar een ander land verhuist.
Pelgrim: Iemand die op bedevaart, een bedevaartganger, is.

Geciteerd 1: Boeren (in Nieuw Zeeland) – vrijwel allemaal eerste, tweede of derde generatie migranten – hebben daar een minder diepe relatie met hun land en misschien ook wel met het vak zelf. (…) Misschien moet dat ook wel het perspectief zijn van de huidige generatie jongeren die boer willen worden. Emigreer naar een land waar de ruimte niet zo beperkt is. (…) maak je los van de grond en emigreer, tenminste, als je boer wil zijn of worden.

Geciteerd 2: Een mooi stuk over een geslaagde migrant (in Nieuw Zeeland). Minder mooi is wat de schrijver aan het adres van de boeren zegt: vertrek, er is voor jullie hier geen plaats meer. Het gebeurd niet zo vaak dat tegen een beroepsgroep wordt gezegd dat ze maar beter weg kan gaan. Wees als een migrant die nergens aan vast zit. Nergens wortels hebben wordt als ideaal gezien. Dat lijkt me juist een oorzaak van veel ellende in deze wereld, waarin talloze nomaden leven.

Geciteerd 3: Voelt niet iedereen zich een vreemdeling bij het zien van al de verschrikkingen die vandaag ons leven en welzijn bedreigen? Komt dan niet het besef op dat dit niet de wereld is die wij zoeken? En zegt de Bijbel dat ook niet?
Ds. Van den Berg illustreert deze Bijbelse gedachte van ‘vreemdeling-zijn op aarde’ met duidelijke voorbeelden. Abraham, Jakob, Jozef, de psalmist; zij waren vreemdelingen en bijwoners in het land waar zij woonden; vreemdelingen in de verstrooiing. Maar, ze leefden met een belofte; Gods belofte van een andere, betere wereld.

Bron citaten 1-2: De Waarheidsvriend (31/32 2022) – ‘De boer en zijn land’ – door dr. A.A.A. Prosman
Bron citaat 3: bol-com – Samenvatting bij boek ‘Vreemdelingen en bijwoners – Bijbelse aspecten van vreemdelingschap’ – auteur ds. M.R. van den Berg (1928-2001)

Bron afbeelding: Scripture Images

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s