‘Ik zal u mond en wijsheid geven’…

En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster geven,
dat Hij eeuwig bij u zal blijven.

(Uit Johannes 14 vers 16 – weergave DB 1545)

Dit is het ambt en werk van de Heilige Geest nadat Ik van jullie zal zijn heengegaan: Hij zal jullie troosten, onderwijzen, bijstaan, leiden, verdedigen, vermanen, helpen en versterken, zo dikwijls als jullie dat nodig hebben. Want in de wereld zullen jullie geen troost en bijstand hebben, maar de hele wereld zal tegen jullie zijn. De duivel zal jullie verzoeken en lastigvallen en met zijn giftige lastertong, het ergste van jullie zeggen en jullie voor de hele wereld beschuldigen en uitroepen als verleiders en tegenstanders. Bovendien zal hij je in je eigen geweten en hart inwendig plagen en beangsten met verschrikkingen van Gods toorn, treurigheid, en met verdrietige gedachten over je eigen zwakheid. Daardoor zou je wel kunnen en moeten wanhopen, wanneer je daarin zonder troost en kracht werd gelaten.

Tegen deze lasteraar en aanklager (wil Christus zeggen) zal Ik je van Mijn Vader in Mijn plaats de Heilige Geest zenden als Pleitbezorger en Verdediger Die voor je zal pleiten bij God. Daarbij komt dat Hij je hart zal versterken, zodat je niet door dit schelden en lasteren, aanklagen en verschrikken van de duivel en de wereld de moed opgeeft – maar daarentegen juist een onverschrokken moed krijgt en dapper je mond opendoet: dat is, dat je in de zaak van het geloof en de belijdenis van Christus standhoudt en overwint. Zoals in Lukas 21 vers 15 staat: ‘Want Ik zal u mond en wijsheid geven, die al uw bestrijders niet zullen kunnen tegenspreken of weerstaan.

Maarten Luther: Ein anderer Sermon am Pfingsttage, Kirchenpostille, Editionen 1540 und 1543, weergave W(1), 11, S. 1408 ff

Bron citaat: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan familie en vrienden? Er zijn geen kosten aan verbonden als iemand deze wekelijkse citaten zelf ook graag wil ontvangen. Aan- en afmelden: Bij voorkeur via e-mail: info@maartenluther-citaten.nl of via de homepage van http://www.maartenluther.com

Dat wij in Hem blijven en Hij in ons, weten we doordat Hij ons heeft laten delen in Zijn Geest. En we hebben zelf gezien waarvan we nu getuigen: dat de Vader Zijn Zoon gezonden heeft als Redder van de wereld. Als iemand belijdt dat dat Jezus de Zoon van God is, blijft God in hem en blijft hij in God. Wij hebben Gods liefde die in ons is leren kennen en vertrouwen daarop. God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem.‘ (Uit 1 Johannes 4 de verzen 13-16)

Bron afbeelding: Pinterest (Daily Scripture)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s