De wapenrusting van de Kerk…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (25)

U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand, u zalft mijn hoofd met olie,
mijn beker vloeit over
‘ (Psalm 23 vers 5)

Geciteerd: Hoe kan het dat de christenheid, die zo zwak is, toch bestand is tegen de listen en tirannie van de duivel en ook die van de wereld? De Heer is haar Herder; daarom ontbreekt het aan niets. Hij voedt en herstelt hen geestelijk en lichamelijk; Hij houdt hen op de goede weg; Hij geeft hen ook Zijn stok en Zijn staf als een zwaard. Dit zwaard wordt echter door hen niet met de hand gehanteerd, maar met de mond. Hiermee worden niet alleen de treurenden getroost, maar daarmee wordt ook de duivel en al zijn apostelen op de vlucht gejaagd, hoe sluw en doortrapt ze zich ook mogen gedragen en verdedigen.

Bovendien heeft de Heer voor hen een tafel of paaslam gereed gemaakt en bereid, en dat om hun vijanden volledig te vernietigen als ze hevig woeden, tegen haar knarsetanden, gek worden, krankzinnig, en razen en tieren, en al hún hulpmiddelen, vakmanschap, kracht en macht tegen hen inzetten. Toch kan de dierbare bruid van Christus aan de tafel van haar Heer gaan zitten, van het paaslam eten, van het frisse water drinken, gelukkig zijn en zingen: “De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.” Dit zijn de haar gegeven wapens, waarmee ze tot nu toe al haar vijanden heeft verslagen en overwonnen. 

Hiermee behoudt ze ook zeker de overwinning tot aan de dag van het oordeel. Hoe meer de duivel en de wereld haar treiteren, tiranniseren en martelen, hoe beter het haar vergaat. Ten bate van haar loutering en groei overkomt haar vervolging, lijden en sterven. Daarom heeft een van de oudvaders gezegd: “Het bloed van de martelaren is zaad.” Waar er één wordt geëxecuteerd, staan honderd anderen op. Van deze wonderbaarlijke overwinning zingen verschillende psalmen; bijvoorbeeld de negende, de tiende en er zijn er meer.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ev (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

Opgemerkt AJ: De wapenrusting van de Kerk is dus niet haar (machtige) theologie (die kan zeker gemist worden!) of haar gemeenschappelijk en goed georganiseerd (missionaire of cultuur scheppende) streven en zelfs eenstemmigheid onder christenen mag er niet toe worden gerekend. De Kerk is aangewezen op het Woord en de Sacramenten en de eenvoudige trouwe voortgaande bediening daarvan onder de leiding van de heilige Geest, om Wiens leiding altijd weer nederig en eerbiedig gebeden wordt.

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron afbeelding: Knowing Jesus

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s