Kunnen blinden blinden leiden?

Geciteerd: Hebreeën 11:6/wv; “Wie bij God wil komen, moet geloven dat Hij bestaat”. Hebreeën 11:1/hsv; “Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet”.
Op basis van de twee bovenstaande teksten dient men eerst het bewijs te hebben, dat God bestaat. Voordat Hij logischerwijs mensen naar Jezus kan trekken (Johannes 6:44-45+65). Eerder kan Jezus ons niet naar de Vader brengen (Johannes 14 : 6), waarna we de Heere pas al tastende kunnen vinden* (Handelingen 17 : 27).

Knieën ‘tot eelt bidden’ om God te mogen vinden/ervaren?

Opgemerkt: Die twee teksten! Niet de conclusie(s) er bij! Vers 6 uit Hebreeën 11 wordt gevolgd door: dat God een beloner is van wie Hem ernstig zoeken.

En daternstig zoekendoe je door gelovig te (blijven) luisteren naar Gods Woord. Neem een voorbeeld aan Nicodemus, die ging naar de Here Jezus om van Hem Zelf te horen wat Hij te zeggen had en hij heeft dat in z’n hart bewaard.

Als Jood moeten aanvaarden dus dat Hij één is met de Vader Die Hem gezonden heeft en dat geloven en blijven geloven (ook in vergeving van eigen zonden) geen mensenwerk is maar het wederbarende werk van de heilige Geest.

Zoals David – die toch een man naar Gods hart was en gezalfd met olie en de heilige Geest – toch moest bidden in zijn leven: neem Uw heilige Geest niet van mij weg maar schep een nieuw hart in mij en vernieuw mijn geest en maak mij standvastig (zie Psalm 51 : 12-16)

* Die tekst ‘al tastende God vinden‘ betreft heidenen die het Woord van God niet hadden en daarom als blinden in het duister rondtasten of ze zonder Gods Woord (zonder het Evangelie) zelf op eigen kracht God zouden kunnen vinden. En sommigen (zoals Plato bijvoorbeeld) meenden dat te kunnen. Maar hoe kunnen blinden blinden leiden? Dat gold zelfs voor de Joodse mensen/leiders die niet goed luisterden naar Gods Woord maar wel vroom veel aan het bidden waren (Zie Matteüs 15 : 13 Marcus 12 : 24-27 en Lukas 18 : 9-14)

Naar aanleiding van (FB-post ND): Sinds Tjarko Evenboer (37) de Bijbel en het christelijk geloof losliet, wil hij als ‘onbeschreven blad’ vragen op zich af laten komen. Hij heeft afscheid genomen van het geloof. Toch ervaart hij leiding in zijn leven. Hij is een van de makers van de Evert Kwok-cartoons. En een eindeloze denker: …
Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s