Messiasverwachting van een Samaritaanse…

De vrouw zei tegen Hem: Ik weet, dat de Messias komt, die Christus genoemd wordt; wanneer Die komt, zal Hij ons alles verkondigen. (Johannes 4 : 25)

Eerder schreef ik: We zullen niet snel uitgedacht zijn en er zal altijd wel weer gepreekt kunnen worden over deze ontmoeting van de Samaritaanse vrouw met Jezus bij ‘haar/hun bron’. (1)

Waar we bij deze geschiedenis ook nog weer aandacht aan kunnen geven, dat is dat de vrouw, na de haar eerste vraag over waar God aanbeden dient te worden en het antwoord dat Jezus haar gaf, zegt: Ik weet, dat de Messias komt, die Christus genoemd wordt; wanneer Die komt, zal Hij ons alles verkondigen.  Ze zegt (dus) niet: Ik weet dat de Messias zal komen en dan zal Hij het koningschap over (heel) Israël herstellen. (2)

Dat verdient aandacht, want bij dat ‘verkondigen’ daar legde men in Israël niet (graag) direct de vinger bij. Daar verwachte men toch vooral een Messias die Israël van de toenmalige Romeinse overheersing zou komen verlossen om dan Zelf het koningschap over Israël op Zich te nemen.

Blijkbaar heeft deze vrouw in het Samaritaanse land leermeesters gehad die het ‘komen om te verkondigen’ (3) en niet het ‘komen om te verlossen’ van de Messias benadrukten. En dat maakt het voor deze vrouw eenvoudiger om bij deze onverwachtse ontmoeting met een Joodse man, die haar onverwacht aanspreekt, de Messias te kunnen ‘horen’ en ‘zien’.

Ze durft zelfs met wat ze zojuist zelf geconcludeerd heeft naar haar stad te gaan om haar stadsgenoten daarover aan te spreken. Die stadsgenoten laten zich door het ‘getuigenis’ dat zij van Jezus geeft overhalen en zelfs al wat overtuigen, want ze geloven haar woorden  en gaan hoopvol met haar mee naar Jezus.

Mogelijk was ze in haar stad toch niet een (inmiddels) ‘door ieder verguisde vrouw’, die liefst stilletjes en/of stiekem ‘op het middaguur’ naar de bron ging om haar stadsgenoten te ontlopen. Misschien wilde ze die dag (en misschien  eerder ook wel) daar op dat tijdstip naar toe gaan om onderweg en daar bij de put ‘van oudvader Jakob’ in alle rust kunnen nadenken en koos ze daarom ‘het middaguur’ om water te putten.

Misschien was ze ondanks haar ‘mannen-verleden’ toch altijd nog wel een vrouw gebleven die respect afdwong en naar wie men luisteren wilde. Hoe het ook zij, ze gaan met haar mee en ze zeggen niet: Wat een onzin, de Messias, die komt heus niet hier bij ons, die meldt zich eerst in Jeruzalem natuurlijk, om van daaruit heel Israël te verlossen.

De mensen van die stad waar deze vrouw woonde, die konden en wilden goed luisteren, blijkt wel. Ze hadden goed geluisterd naar wat deze vrouw van Hem getuigd had en ze hechten geloof aan haar woorden en gingen daarom naar Jezus toe om meer van Hem te horen en toen luisterden ze zo graag naar Hem dat Jezus daar twee dagen bleef.

En ze lieten zich door Hem overtuigen,  want zeiden ze: Wij geloven nu niet meer om wat jij gezegd hebt, maar we hebben Hem Zelf gehoord en we weten dat Hij werkelijk de Redder van de wereld (!) is.

(1) Het was een put waarvan ze in Samaria zeiden dat ‘onze vader Jakob die gegraven en van het water gedronken had‘. (Johannes 4 : 12)
(2) Zie o.a. ook de verzuchting van de Emmaüsgangers in Lukas 24 : 21: Wij verwachtten dat Hij het was Die Israël zou verlossen; en de vraag van de discipelen in Handelingen 1 : 6: Heer gaat u dan binnen afzienbare tijd het koningschap over Israël herstellen? Dan antwoord Jezus dat Hij daar niet over gaat en wijst hen op de hen wachtende taak om ‘het Koninkrijk’ te verkondigen: te beginnen in Jeruzalem, in Judea en Samaria, en tot aan de uiteinden der aarde.
(3) Verklaren (uitleggen) kan hier (nog) beter vertaald/gebruikt worden.

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s